De Alkmaarse Fabiënne hoopt te kunnen vlammen op het WK voor beroepen.
De Alkmaarse Fabiënne hoopt te kunnen vlammen op het WK voor beroepen. ((Foto: novacollege.nl))

Alkmaarse Fabiënne wil vlammen in Kazan

ALKMAAR - Fabiënne Bakker uit Alkmaar vertegenwoordigt Nederland tijdens de 45e editie van WorldSkills, het 'WK voor beroepen' dat van 22 tot en met 27 augustus plaatsvindt in de Russische stad Kazan. Fabiënne maakt deel uit van Team Nederland; dertig talentvolle jongeren, allen nationaal kampioen in hun vak.

Fabiënne leert bij Nova College en werkt bij Hotel Okura Amsterdam. De afgelopen maanden werden de winnaars geselecteerd tijdens voorrondes, kwalificatiewedstrijden en nationale finalewedstrijden van de mbo-vakwedstrijden Skills Heroes. In Kazan strijden meer dan 1.600 deelnemers uit ruim zestig bij WorldSkills International aangesloten landen/regio's in 56 beroepen voor een plek op het erepodium. Nederland doet mee in 27 vakrichtingen (beroepen), waaronder patissier, metselaar, stukadoor, bloembinder, meubelmaker en lasser. Experts, afkomstig uit het bedrijfsleven en van scholen, trainen en begeleiden de deelnemers. Voor het eerste doet ook een vmbo leerling mee aan de WorldSkills Junior wedstrijd gastheer/gastvrouw. Ook vertegenwoordigen twee mbo studenten Nederland tijdens de Future Skills wedstrijd Industry 4.0.

Grootste beroepenevenement ter wereld

In het Kazan Expo International Exhibition Centre worden 400.000 bezoekers verwacht tijdens de vier wedstrijddagen. Onderdeel van het evenement is een driedaagse conferentie over economische en technologische trends, beroepsonderwijs en ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. Dit maakt WorldSkills tot het grootste beroepenevenement ter wereld. Op het evenement komen veel internationale prominenten uit de politiek, het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs, onder wie een delegatie uit Nederland. Naast het aanmoedigen van Team NL wisselen zij de laatste kennis uit op het gebied van o.a. beroepsonderwijs en vakmanschap.

Skills Heroes

De deelnemers hebben zich gekwalificeerd door deelname aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor het mbo. In het schooljaar 2019/2020 doen vrijwel alle mbo-scholen mee aan de nieuwe editie vakwedstrijden. Inmiddels vindt deelname plaats door studenten van 900 opleidingen in 55 wedstrijdrichtingen. Zij maken kans om zich tijdens voorrondes, kwalificaties en het NK tijdens Skills The Finals (4 tot 6 maart 2020 in Leeuwarden) te kwalificeren voor de volgende lichting van Team NL. Die selectie zal deelnemen aan EuroSkills, het EK voor beroepen dat in september 2020 plaatsvindt in Graz, Oostenrijk.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten