Schone energie opwekken in wijken.
Schone energie opwekken in wijken. ((Foto: Pexels.com))

Alkmaar deelnemer internationaal duurzaamheidsproject

ALKMAAR - Onlangs is daar ook buiten de landsgrenzen gewerkt gewerkt aan duurzaamheid. In Portugal waren 46 partners uit 13 landen aanwezig. Zij gaan samenwerken om 8 historische steden duurzaam te maken. Gemeente Alkmaar gaat samen met de stad Évora, als eerste aan de slag met de activiteiten van dit project.

Steden met cultureel en historisch erfgoed lopen vaak tegen dezelfde zaken aan als het gaat om het duurzaam maken van de omgeving. Door op Europees niveau samen te werken, kunnen ervaringen en kennis worden gedeeld en wordt innovatie bevorderd. Dit project, Horizon2020, ging op 9 en 10 oktober van start in Évora, Portugal. Gemeente Alkmaar was hier als programmamanager van 11 deelnemende lokale partners vertegenwoordigd.Om steden duurzaam en leefbaar te maken, richt dit project zich op energie-positieve wijken. Dit houdt in dat er in buurten lokaal en op een duurzame manier energie wordt opgewekt. Vervolgens wordt deze energie opgeslagen om te worden verdeeld en verbruikt. De uitvoering van dit project leidt tot een grote CO2-reductie. Op basis van de eerste ervaringen in Évora en Alkmaar wordt dit later uitgewerkt in zes andere Europese steden. Vele historische steden kunnen hier inspiratie uit halen.

Wethouder Duurzaamheid Christian Braak: "Duurzaamheid is breed en raakt vele portefeuilles: klimaatadaptatie, energie, innovatie, vergroening, verkeer, vastgoed enz. en heeft effect op de gehele inrichting de stad en de regio. Het is belangrijk dat we de komende jaren werken aan het ombouwen naar een duurzame stad (en land)."

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten