Wie draagt de uitvaartkosten?
Wie draagt de uitvaartkosten? (Foto: aangeleverd)

Wie draagt de uitvaartkosten?

  Bedrijf in Beeld

Stel dat een familielid overlijdt en u de uitvaart hebt geregeld door contact op te nemen met – en de opdracht te geven aan - een uitvaartonderneming. U krijgt vanzelfsprekend een rekening die door u als opdrachtgever zal moeten worden voldaan. De meeste mensen gaan ervan uit dat de kosten uiteindelijk door de nalatenschap dienen te worden gedragen, maar is dat wel juist? Krijgt u die kosten vergoed, ook als u geen erfgenaam bent?

De wet bepaalt dat de kosten van de uitvaart, voor zover die in overeenstemming zijn met de omstandigheden van de overledene, behoren tot de schulden van een nalatenschap. Dat betekent echter niet dat daarmee ook een vorderingsrecht van een niet-erfgenaam (die de uitvaartkosten heeft voorgeschoten) op de nalatenschap ontstaat. Hiervoor moet een aparte wettelijke grondslag bestaan. Een voorbeeld van zo'n rechtsgrond is een overeenkomst tussen de erfgenaam en degene die de uitvaart regelt en betaalt. Het kan dus zo zijn dat u met alle goede bedoelingen de uitvaart regelt, maar u de gemaakte de kosten niet vergoed krijgt uit de nalatenschap. Dit speelde ook in een zaak bij het Gerechtshof in Arnhem:

Philip is enig erfgenaam van zijn moeder. De oom van Philip, Willem, heeft de uitvaart van moeder geregeld en betaald. De verhouding tussen Philip en Willem was op zijn zachts gezegd problematisch en Philip weigert de door Willem gemaakte kosten uit de nalatenschap te voldoen, omdat de wet in een geval als dit niet regelt dat de nalatenschap aansprakelijk is voor die kosten. In dit geval heeft Willem  namelijk op eigen naam opdracht gegeven tot het verzorgen van de uitvaart en heeft hij niet namens de nalatenschap gehandeld. Hiertoe was Willem ook niet bevoegd, hij was immers geen erfgenaam.

In dit specifieke geval oordeelde het Hof anders, maar dat houdt u nog tegoed! Voorop staat dat het verstandig is om, voordat u opdracht geeft tot het verzorgen van de uitvaart, met de erfgenamen duidelijke afspraken te maken over de kosten daarvan.

Mathieu Schipper

Schipper en Lof

Specialisten    in     arbeidsrecht    en     erfrecht

Keesomstraat 68 – 1821 BS Alkmaar – tel 072.5723537, www.schipperenlof.nl

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten