Problemen bij het erven van een woning

Partnerbijdrage
Afbeelding
(Foto: Romolo Tavani)

Problemen bij verdeling van de woning bij erfenis. Wat kunt u doen als niet alle erfgenamen mee willen werken aan de verkoop van een woning?

Het erven van een woning kan mooi zijn, maar kan ook onverwachte problemen met zich meebrengen.

Een woning kan onderdeel uitmaken van een nalatenschap, een zogeheten onverdeelde boedel die in gemeenschappelijk bezit van de erfgenamen komt. Alleen tezamen kunnen de erfgenamen een besluit nemen over een eventuele verkoop van de woning. Wil één van de erfgenamen in de woning gaan wonen, dan zullen de andere erfgenamen moeten worden uitgekocht. Soms is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Verdeling kan in dit geval voor problemen zorgen. Zo kan het zijn dat de erfgenamen het niet eens worden over wie er in de woning mag gaan wonen of voor welke prijs de woning moet worden verkocht.

Niemand kan gedwongen worden om in onverdeeldheid te blijven

Ieder van de erfgenamen kan verdeling van een gemeenschappelijk goed vorderen. Het uitgangspunt is zodoende dat niemand kan worden gedwongen in een onverdeeldheid te blijven. De rechter heeft eerder bepaald dat een weigerachtige erfgenaam gedwongen kan worden om actief mee te werken aan de verkoop van de woning. Er moet dan wel een redelijk bod zijn en de andere erfgenamen moeten het eens zijn. Daardoor is het alsnog mogelijk om de erfenis te verdelen. Deze uitspraak is te vinden onder ECLI:NL:RBARN:2008:BF3235.

Waarde van de woning 

In het kader van de verkoop is de waarde van de woning uiteraard van belang. Als partijen niet tot overeenstemming komen over de vraag- en koopprijs dan zal mogelijk een makelaar een bindend advies kunnen geven. Een van de erfgenamen kan zich richten tot de rechtbank met het verzoek om een makelaar aan te wijzen die de woning zal moeten verkopen. 

Ook is het mogelijk als een van de erfgenamen weigert om zijn handtekening bij de notaris te zetten om de woning aan de koper te leveren om aan de rechter te vragen om het vonnis van de rechter in de plaats te doen treden van deze handtekening, zodat de onwillige erfgenaam buitenspel wordt gezet.

Mathieu Schipper, Schipper en Lof Advocaten, Keesomstraat 6 B, 1821 BS ALKMAAR, tel. 072-5723537, www.schipperenlof.nl.