Cinebergen in Bergen.
Cinebergen in Bergen. (aangeleverd)

Opera Tosca live vanuit de Scala in Milaan

BERGEN (NH) - Beleef het mee, dit unieke live event vanuit Teatro alla Scala in Milaan. Tijdens de traditionele start van het operaseizoen is zaterdag 7 december Puccini's meesterwerk Tosca live te bewonderen op het witte doek van Filmtheater Cinebergen. Floria Tosca's inmiddels onsterfelijke hartenkreet Vissi d'arte, vissi d'amore (Ik leefde voor de kunst, ik leefde voor de liefde) is misschien wel de meest bekende aria uit Tosca. Deze avond gezongen door de wereldberoemde sopraan Anna Netrebko, onder de bezielende leiding van Riccardo Chailly.

Teatro alla Scala

Het Teatro alla Scala in Milaan opende in 1778 haar deuren en wordt gezien als een van de mooiste operagebouwen ter wereld. Een belangrijk moment is de traditionele start van het operaseizoen, La Prima della Scala. Terwijl in Milaan de 'high-society' zich verzamelt en kaartjes tot wel 2500 euro kunnen oplopen, is deze unieke gebeurtenis tegelijkertijd via de satelliet in hoge kwaliteit te bewonderen op het witte doek van Cinebergen.

Tosca

Tosca (1900) wordt gezien als de meest 'filmische opera' van Giacomo Puccini (1858-1924). De Russisch-Oostenrijkse operasopraan Anna Netrebko die de rol van Tosca op zich neemt heeft in alle grote theaters van de wereld gestaan. Het orkest wordt gedirigeerd door oud-dirigent van het Concertgebouworkest, Riccardo Chailly. Naast Anna Netrebko als Tosca schitteren Francesco Meli (tenor) als Cavaradossi en Luca Salsi (bariton) als Scarpia. Tosca speelt zich af in het Rome van 1800. Politiechef Scarpia is op zoek naar een ontsnapte gevangene. De schilder Mario weet waar de gevangene is, maar ondanks dat hij door Scarpia gemarteld wordt, zwijgt hij. Mario's minnares, de zangeres Tosca, is getuige van de martelingen. Als Mario weggesleept wordt, doet politiechef Scarpia Tosca een voorstel… In het vurige Tosca buitelen liefde, lust en politieke intriges over elkaar heen.

De voorstelling start om 18.00 uur en duurt 2 uur en 25 minuten inclusief pauze. Toegangskaart inclusief consumptie: 17,50 euro (normaal); 15,50 euro (vriend); 10,00 euro (jeugd).

Gevestigd op landgoed 't Oude Hof in de voormalige houtzagerij de Zwarte Schuur, maakt Cinebergen met 14 voorstellingen per week deel uit van het internationale netwerk van Europa Cinemas. Filmtheater Cinebergen is gevestigd aan Eeuwigelaan 7 in Bergen. Voor het actuele filmaanbod: www.cinebergen.nl, reserveerlijn: 072-589 6310, infolijn: 072-581 5914.

Yvette van der Does
Meer berichten