Unieke foto’s Hannie Schaft gevonden

Algemeen
Annie en Hannie Schaft in 1924.
Annie en Hannie Schaft in 1924. (Foto: Noord-Hollands Archief)

HAARLEM - Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat Hannie Schaft, hét symbool van het Nederlandse verzet, werd geboren. Het Noord-Hollands Archief wist een fotoalbum te bemachtigen met foto’s uit haar baby- en kinderjaren.

De achternicht van Hannie Schaft vond het album bij het leeghalen van het huis van een overleden oom, zo laat het Noord-Hollands Archief weten. “Het fotodocument is in meerdere opzichten bijzonder en biedt een nieuw inzicht in het jonge leven van de verzetsstrijder. Op de foto’s is te zien hoe Hannie opgroeit vanaf vlak na haar geboorte in 1920 tot in de jaren dertig, dus ver voordat zij toetrad tot en deelnam aan het georganiseerd verzet tijdens de Duitse bezetting.” 

Hannie Schaft en haar gezin

Op de foto’s is Hannie Schaft te zien met haar gezin: haar ouders Pieter Schaft (leraar op de Rijkskweekschool) en Aafje Talea Vrijer, en Annie, haar oudere zus. In het fotoalbum van Hannie Schaft in haar jonge jaren vind je bijvoorbeeld foto’s van de familie thuis, bij een dagje Zandvoort en van de herbegrafenis. 

Tekst gaat verder onder de foto.


Vader, moeder en dochters Annie en Hannie Schaft in 1923. - Noord-Hollands Archief

Hannie Schaft herbegraven

Hannie Schaft was een van de weinige vrouwen die meededen aan het gewapende verzet tegen de nazi’s. Op 27 november was het 75 jaar geleden dat ze werd herbegraven op de Eerebegraafplaats in Bloemendaal.  

In het Haarlems Nieuwsblad van woensdag 2 december vind je het hele verhaal van Hannie Schaft (inclusief foto’s). Zo lees je onder meer waarom ze haar identiteit veranderde, waar ze in de stad onderdook en hoe het op 21 maart 1945 mis ging. 

Hannie Schaft wordt ieder jaar op de laatste zondag van november herdacht in Haarlem.

Bron: Gemeente Haarlem/Noord-Hollands Archief