Burgemeester Wienen onder vuur na coronaprotest

Algemeen
Burgemeester Jos Wienen moest zich donderdag flink verdedigen.
Burgemeester Jos Wienen moest zich donderdag flink verdedigen. (Foto: Bibi Veth)

HAARLEM - Burgemeester Jos Wienen heeft zich donderdagavond tijdens een spoeddebat moeten verweren tegen een spervuur aan kritische vragen vanuit de gemeenteraad. De raadsleden wilden opheldering over de voorbereidingen voor het protest dat afgelopen zondag door Vrouwen voor Vrijheid in de Haarlemmerhout werd georganiseerd. De VVD opende als aanvrager van het spoeddebat het gesprek tijdens de vergadering. ‘’Hoe kan de burgemeester dit toelaten? Hij is nota bene twee weken geleden nog op de IC geweest, en weet dat COVID veel meer dan een griepje is.’’

Joost Verhagen

Fractievoorzitter Wouter Rutten wilde van Wienen weten of het niet naïef was om te denken dat er tijdens een protest tegen de coronamaatregelen netjes de vereiste afstand zou worden gehouden.

Demonstratie Haarlem: geen afstand

Jasper Drost (GroenLinks) heeft het protest van een afstand bekeken, en zag dat de regels niet goed werden nageleefd. Hij vroeg zich af of de manifestatie niet veel eerder had moeten worden afgebroken toen bleek dat de betogers geen afstand van elkaar hielden. Ook het CDA stelt dat de demonstratie eerder had moeten worden afgebroken, en dat de elementen die niet noodzakelijk waren zoals muziek op voorhand al aan banden kunnen worden gelegd. Ook vindt de partij dat er in de toekomst alleen maar kleinschalige protesten van 100 betogers mogen worden gehouden. Frank Visser (ChristenUnie) denkt echter dat deze maatregel te ver zou gaan en tegen de grondwet in zou gaan.

Protest Haarlem: ‘Dikke middelvinger’

Ook de PvdA stelt dat de manifestatie in het hele land tot veel verontwaardiging heeft geleid, met name ondernemers en mensen in de zorg. Jouw Haarlem noemt het protest een ‘dikke middelvinger’. Trots Haarlem maakte complimenten aan ‘Vrouwen voor Vrijheid’ die volgens fractievoorzitter Sander van den Raadt het virus niet ontkennen, maar andere inzichten hebben over de oplossing.

Tekst gaat door onder de foto

demonstratie protest corona coronamaatregelen haarlem vlooienveld haarlemmerhout
Op de demonstratie op het Vlooienveld van zondag is veel kritiek ontstaan.  - Willem Brand

Demonstratie Haarlem: motie van wantrouwen

Desondanks diende de partij alleen een motie van wantrouwen tegen de burgemeester in, de meest verregaande motie die tijdens de vergadering aan de orde was. De partij kreeg daarin geen steun vanuit de oppositie. Dat leverde Trots Haarlem kritiek op vanuit de VVD en Jouw Haarlem. Wienen denkt dat hij enig krediet verdient, en wijst erop dat hij in het verleden vaak juist is bekritiseerd omdat hij te streng zou optreden.

Protest Haarlem: debat krijgt staartje

Wienen zegt verder veel te hebben geleerd van het Haarlemse protest tegen de coronamaatregelen. Zo zal er strakker worden gewerkt met een zogenaamde ‘escalatieladder’ en wordt muziek tijdens manifestaties niet meer toegestaan. Het spoeddebat krijgt binnenkort nog een bescheiden staartje. De commissie Bestuur zal dan namelijk debatteren over hoe de stad in de toekomst met protesten om zal gaan.