Gemeente over corona protest Haarlem: ‘Demonstreren mag gewoon’

Algemeen
De stille getuigen van de coronademonstratie van afgelopen zondag.
De stille getuigen van de coronademonstratie van afgelopen zondag. (Foto: Rowin van Diest)

HAARLEM – “We betreuren het dat deelnemers zich niet aan de vooraf afgesproken regels hielden.” Dat zegt de gemeente Haarlem in een reactie op de commotie die is ontstaan na de demonstratie van afgelopen zondag in de Haarlemmerhout.

Het Haarlemse protest op het Vlooienveld werd dit weekend landelijk nieuws. Op de actie, georganiseerd door Vrouwen voor Vrijheid, kwamen dit weekend zo’n 1750 mensen af. De demonstranten protesteerden tegen de strenge coronamaatregelen. Ze zijn niet zozeer tegen de maatregelen op zich, maar vinden de geldende te streng. 

Volgens omstanders droeg vrijwel niemand tijdens de demonstratie in Haarlem een mondkapje en hielden maar weinig mensen zich aan de anderhalvemeterregel. “We staan toch buiten”, aldus een van de deelnemers.

Corona demonstratie: ‘Grootste deel hield zich aan de regels’

“Het grootste deel van het publiek heeft zich aan de maatregelen gehouden”, aldus de gemeente tegenover het Haarlems Nieuwsblad. De demonstranten die de regels overschreden zijn volgens de gemeente herhaaldelijk gewaarschuwd. “Helaas bleef het consequent aanhouden van voldoende afstand voor een deel van de bezoekers lastig. Na een aantal keren waarschuwen is bij de organisatie aangegeven dat de demonstratie moest stoppen - en dat is gebeurd.”

Tekst gaat verder onder de foto

corona demonstratie haarlem protest

Corona demonstratie: ‘Iedereen mag demonstreren’

Het protest was vooraf aangekondigd. “Iedereen heeft het recht te demonstreren, ook in de huidige ingewikkelde tijd. In de landelijke wetgeving ter voorkoming van de verspreiding van het coronavirus is het demonstratierecht uitgezonderd op het verbod om in grote groepen samen te komen”, legt de gemeente uit. “Natuurlijk zijn er ook zorgen wanneer grote groepen bij elkaar komen. Daarom wordt vooraf met de organisatie goed doorgesproken hoe een demonstratie gaat verlopen en welke voorwaarden er aan het demonstreren verbonden zijn.” Daarmee doelt de gemeente op de afspraken over het houden van anderhalve meter afstand, met behulp van stippen op het gras. Ook zette de organisatie volgens de gemeente ter plekke tientallen mensen in om de orde te handhaven. 

Corona demonstratie: ‘Stil van’

Verschillende sprekers benadrukten zondag dat er meer aandacht moet komen voor wat er allemaal gecensureerd wordt. Er wordt, zo zei iemand, meer verboden dan noodzakelijk is. Zo worden op Facebook volgens deze persoon informatieve berichten verwijderd. Ook werd zondag door een spreker getwijfeld aan de ‘enorme oversterfte’. Een ander beweerde dat de kans om aan corona dood te gaan, minimaal is. Een van de aanwezige demonstranten was Wilma uit Schalkwijk: “Het virus bestaat, daar wordt ook door mij niet aan getornd. Maar waarom worden bepaalde medicijnen die artsen voorstellen niet geaccepteerd?”

Veel Nederlanders begrijpen de actie niet. Zo zegt de Haarlemse Marieke: ‘Ik ben er stil van, en een beetje verdrietig. Ik heb al drie keer een coronatest gedaan, ben in quarantaine gegaan om mijn omgeving te beschermen en heb mensen om mij heen ziek zien worden, die maanden later nog steeds klachten ondervinden. Ik mag hopen dat deze mensen de komende dagen in quarantaine gaan. Al doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor een ander.”

Corona demonstratie: gevolgen

Of het overtreden van de regels voor de demonstranten nog gevolgen heeft, is onbekend. Mocht er een nieuwe demonstratie worden aangekondigd in Haarlem, dan zal de gemeente deze opnieuw vooraf beoordelen. “Hierbij worden de ervaringen van afgelopen zondag meegenomen.”

Meerdere Haarlemse partijen hebben inmiddels vragen gesteld over de demonstratie van zondag op het Haarlemse Vlooienveld.