Dries viert verjaardag op eigen buitenterras

Algemeen
V.l.n.r. Jacques Overtoom, André Rooijmans (niet zichtbaar), Rob van Dam, Dries Havermans, Hein Kruijver, Krijn Kluft en Jan de Wit.
V.l.n.r. Jacques Overtoom, André Rooijmans (niet zichtbaar), Rob van Dam, Dries Havermans, Hein Kruijver, Krijn Kluft en Jan de Wit. (Foto: Willem Brand)

HAARLEM - Al twintig jaar komt de MaandagochtendOudeLullenKoffieClub, kort gezegd MOLKC, een club mannen uit het Haarlemse theaterleven, bij elkaar. Dat doen ze op het terras van café Marktzicht op de Botermarkt. Maar door corona was het al maanden niet gelukt om af te spreken.

Willem Brand

Natuurlijk waren de leden van MOLKC, als de god van corona zag dat het goed was, in de winter bij elkaar op de koffie geweest om de week én de gebeurtenissen in de wereld door te nemen.

Het ontmoetingscentrum van MOLKC was meestal bij Dries. Lekker slap lullen met twee of meer bleef voor de leden start en ijkpunt van de week.

Badmutz

MOLKC was ooit begonnen met Gerrit van Dijk, wereldberoemd animatiefilmer en koffieleut eerste klas. Acteur Dries Havermans, kunstenaar Jan Heijer en technicus Jan de Wit sloten zich aan. Later vormden zij met Piet Zwaanswijk de harde kern van de absurd-anarchistische theatergroep Badmutz. Aan de koffietafel werd menig scène verzonnen. Want tijdens slap ge-OH ontstaan de grappigste ideeën.

Terrassen open: jarige Dries

Docent kunstzinnige vorming Dries Havermans was in de jaren 80 een vaste waarde bij het Haarlemse Straattheater. Die groep toerde ook nog eens door Frankrijk. Later was hij de spil van Les Pleesmetz en weer later was Dries één van de legendarisch Badmutz’en. Die groep zette in De Fietzenfabriek menig opening en/of kunstveiling op hilarische wijze luister bij.

Uitklaptafel

En zo stond maandag 19 april op de goede oude lege Botermarkt een uitklaptafel. Dries had de MOLKC’ers uitgenodigd om op gepaste wijze zijn verjaardag te vieren: buiten op een terras met koffie en appeltaart. Om elf uur schoven zeven ‘oude lullen’ op zeven uitklapstoelen aan. Nummer acht, Jan Heijer was er niet bij. Hij moest voor een bloedtransfusie naar het ziekenhuis.

Terrassen Haarlem: Handhaving

De pret was van korte duur. Voor het gesprek goed en wel op gang was gekomen, stond Handhaving voor hun neus. Of de heren zich wilden verwijderen, ze waren in overtreding. Badmutz nog aan toe.