Vitale Haarlemmers: Greet (79) en Ferry (81)

Algemeen
Greet en Ferry zijn nog heel vitaal voor hun leeftijd.
Greet en Ferry zijn nog heel vitaal voor hun leeftijd. (Foto: Willem Brand)

HAARLEM - Het maatschappelijke en sociale leven staat door corona op zijn kop. Wat kunnen we van senioren leren? In deze rubriek praat Willem Brand met vitale oudere Haarlemmers.

Willem Brand

Greet en Ferry wonen bijna vijftig jaar in de Vaartstraat. Greet: “Ik ben geboren op nummer 17. Mijn broers hebben geholpen met de aanbouw en het aanleggen van elektriciteit. Ferry heeft het dak gedaan.”

Dubbelen

Ferry’s jaren in het voetbal zorgden ook voor veel gezelligheid. Greet ging vaak met de kinderen mee en later ook alleen. Dan was het kijken en zingen: ’t Is stil aan de overkant en van voor naar achteren, van links naar rechts. Ferry: “Ik zei: jij zorgt voor de vrouwen, ik voor de mannen.”

Greet: “We reden ook mee in de spelersbus. Voor de wedstrijd zaten we achterin, anders leidde het teveel af. Terug mocht ik naast hem zitten. Eén keer was hij me vergeten, toen zat ik nog in de kantine en ben ik met een supporter meegereden. Daar sta je dan met je goede gedrag.” Na hun veertigste zijn ze samen gaan tennissen. In het begin was het oorlog in de tent. Ferry was fanatiek, hij speelde ook single-toernooien. “Als je wint, komt het plezier vanzelf.”

Jeugdtrainer

Dat was ook het motto als voetbaltrainer. Na zijn voetballoopbaan werd Ferry trainer. Via Spaarnestad en VVH kwam hij bij RCH en EDO. Hij is ook nog een hulp- en keeperstrainer bij Telstar geweest. De mooiste tijd was als jeugdtrainer bij het team van zijn kleinzoon Niels. Hij werkte toen als uitvoerder bij Bonarius. Dat had zijn voordelen.

“Bij De Meer zette ik mijn auto in het weiland en ging naar de training van Louis van Gaal kijken. Ik vereenvoudigde de oefeningen en deed ook altijd circuittraining. De jongens vonden dat zalig. Negen keer is dat team kampioen geworden. Ze kregen van mij elke week een wedstrijdverslag en soms gingen we met ze zwemmen of naar een wedstrijd van Ajax. Een training legde ik soms stil voor een levenslesje. We werden opa en oma genoemd.”

Vitale tips

Greet en Ferry kregen een zoon en een dochter, Mark en Fabienne en zijn dol op hun vier kleinkinderen. Een goede tip om vitaal te blijven: Ga met je kleinkinderen op stap. Greet: “We deden vaak twee om twee een weekje Centerparcs. Dan lieten we ze als we binnenkwamen een kamer uitzoeken. In ons huis is er een kamer speciaal voor de kleinkinderen.”

Ferry: “Ons motto is: Je kan veel liever geven, maar je moet later nooit iets terug verwachten. Wat je krijgt is meegenomen.”

Ferry zweert nog steeds bij zesmaal in de week trainen net als vroeger. Drie keer is het op de racefiets anderhalf uur zo hard mogelijk knallen en de andere drie keer doet hij het rustig aan, al dubbelend op de tennisbaan.

Greet tennist niet meer maar doet drie keer per week aquajoggen. Ferry: “Zonder sport was ik crimineel geworden, zoveel energie had ik.”