VIDEO

Filmtip! Oude beelden van Haarlem in een documentaire

Historie
Wist je dat... de Grote Markt vroeger een rotonde had?
Wist je dat... de Grote Markt vroeger een rotonde had? (Foto: documentaire Erik Willems)

HAARLEM - ‘Een zoektocht naar de ziel van de stad’. Zo noemt filmmaker Erik Willems de film die hij over Haarlem maakte, met filmmateriaal afkomstig van de nationale filmarchieven van Eye Filmmuseum en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Ga er maar eens goed voor zitten en enjoy the show!

In het kader van de 775e verjaardag van Haarlem én zijn eigen inburgering, maakte filmmaker Erik Willems een complete film over de stad, het alledaagse Haarlemse leven. Willems woont sinds kort in de provinciehoofdstad en wilde deze snel beter leren kennen. 

Video oud Haarlem: rotonde Grote Markt

In de film over Haarlem passeren zowel beelden van voor de Tweede Wereldoorlog als van daarna. De beelden zijn gemaakt door partijen als Filmfabriek Hollandia en journaalproducent Polygoon, die het dagelijks leven in de stad in beeld brachten. Hollandia maakte in totaal meer dan zestig speelfilms en gebruikte Haarlem niet zelden als decor voor fictieproducties. Beelden van na WOII zijn afkomstig van onder meer animator Gerrit van Dijk. 

De film over Haarlem - met daarin onder meer de Blauwe Tram en een rotonde op de Grote Markt - duurt in totaal 1 uur en 18 minuten en is hier te bekijken.  Hieronder vind je vast een trailer: