Fracties PvdA en VVD botsen over weren huisjesmelkers: ‘U woont in een ander Haarlem’

Politiek
Het debat over de mogelijke invoer van een opkoopbescherming leidde tot een stevig debat in de raad.
Het debat over de mogelijke invoer van een opkoopbescherming leidde tot een stevig debat in de raad. (Foto: Adobe stock)

HAARLEM - Het debat over de mogelijke invoer van een opkoopbescherming, heeft tot een stevig debat geleid tussen de PvdA- en VVD-fractie. De opkoopbescherming moet huisjesmelkers uit de stad weren.

Joost Verhagen

De raad nam eerder - met een flinke meerderheid - een motie aan waarin het college werd opgeroepen uiterlijk op 1 januari de opkoopbescherming in Haarlem in te voeren. Het college was op dat moment al bezig met een onderzoek naar een mogelijke opkoopbescherming. De meeste fracties stelden voorstander te zijn van een dergelijke maatregel, maar de manier waarop deze zou moeten worden ingevoerd, zorgde voor een discussie onderling.


Opkoopbescherming per 1 januari ‘niet realistisch’

Met name de fracties van het CDA, D66 en de VVD stelden dat de wens om de opkoopbescherming per 1 januari in te voeren, niet realistisch is. Ook wethouder Meijs zei dat als het college de maatregel goed juridisch wil toetsen, de inspraakprocedure goed wil doorlopen, en overleg wil voeren met de stakeholders, een datum in maart wellicht beter zou zijn. Misja de Groot (D66) wond zich op over het idee om het proces zo snel te doorlopen. Volgens hem geeft de commissie het college daarmee een soort blanco cheque om een stuk tekst in de woonverordening op te nemen, zonder dat de raad daar nog iets over te zeggen heeft. Maar volgens Maarten Wiedemeijer (PvdA) is die notie van D66 pertinent onjuist.

Ander Haarlem

Joris Blokpoel (VVD) haalde zich met zijn bijdrage veel onbegrip op de hals. Hij suggereerde een mogelijkheid om Haarlemse woningen wel nog aan huisjesmelkers te verkopen als ze drie maanden in de verkoop staan. Volgens Blokpoel is er wel nog ruimte voor starters op de Haarlemse woningmarkt. Maarten Wiedemeijer reageerde hier ontzet op: “Kijkt u eens om zich heen. Volgens mij woont u in een ander Haarlem”, zo zei hij tegen Blokpoel. Ook wethouder Meijs reageerde afkeurend op het idee van de VVD-fractie. Als een woning zo lang te koop staat, is er volgens haar namelijk waarschijnlijk gewoon iets mis met de prijs.