Aantal positieve testen regio Haarlem bereikt nieuw hoogtepunt

Algemeen
Aantal positieve testen stijgt, maar aantal gezette boostervaccinaties daalt juist weer.
Aantal positieve testen stijgt, maar aantal gezette boostervaccinaties daalt juist weer. (Foto: Rowin van Diest)

HAARLEM - ‘Het percentage positieve coronatesten bereikt een nieuw hoogtepunt sinds de start van het meten van deze cijfers’. Dat meldt de GGD Kennemerland. De GGD verwacht dat het aantal - dat nu met 37.9 procent gestegen is ten opzichte van de week ervoor - zelfs nog zal toenemen.

“Het aantal en percentage positieve testen van deze week zal nog stijgen door het aantal testen waarvan de uitslag nog onbekend was op het moment van de uitdraai”, aldus GGD-woordvoerder Harm Groustra.

Minder boosterprikken

Opvallend is dat het aantal boosterprikken dat gezet wordt, juist afneemt, ondanks het oplopende aantal besmettingen. “Van 13 tot en met 19 januari zijn 30.568 vaccinaties gezet, waarvan 29.756 boosterprikken. Het aantal gezette boosterprikken is na een stijging van een aantal weken op rij, nu voor het
eerst afgenomen. Wanneer wordt gekeken naar de verschillende leeftijdsgroepen, zien we dat de booster-vaccinatiegraad het hoogst is bij de 75- tot 79-jarigen - en het laagst bij de 18- tot 24-jarigen die recenter zijn uitgenodigd.”

Ook meldt de GGD dat de vaccinatiegraad in met name de zuidkant van Haarlem (Meerwijk, Boerhaavewijk en Europawijk) het laagst is.

Ernstige afweerproblemen

“Mensen met een ernstige afweerstoornis - zogenaamde immuun gecompromitteerde patiënten - krijgen standaard drie vaccinaties aangeboden”, sluit Groustra af. “Dit zodat zij genoeg afweer kunnen bouwen, omdat de vaccinaties bij hen soms minder goed werken. Drie maanden na een derde prik is het mogelijk om een boostervaccinatie te halen, net zoals anderen dat doen na twee prikken. De booster is bedoeld als extra prikkel voor het afweersysteem.

Boosterprik Haarlem halen?

Nog geen boosterprik gehaald? Maak dan nu een afspraak bij de GGD Kennemerland via 0800-7070 of online. Vooralsnog kun je alleen met afspraak terecht voor een boostervaccinatie. De vrije inloop die even op de locatie op Schiphol gold, is inmiddels weer van de baan.