'Donna Hay sleepte mij de donkere winters door'

  Nieuws
Madri Gerber is dol enthousiast dat ze eindelijk Donna Hay ontmoet. (Foto: Rowin van Diest)
Madri Gerber is dol enthousiast dat ze eindelijk Donna Hay ontmoet. (Foto: Rowin van Diest) (rodi.nl)

HAARLEM - Ze is niet zomaar een fan. Madri Gerber, 44 jaar en woonachtig in Amsterdam, stond zaterdag 27 oktober twee uur voor aanvang in Haarlem voor de deur van Boekhandel de Vries om topkok Donna Hay te ontmoeten. De Australische Hay signeerde haar nieuwste boek Modern Baking.
Madri, die van oorsprong Zuid-Afrikaanse is, emigreerde 19 jaar geleden naar Nederland. Haar passie voor koken nam ze mee en heeft haar gebracht waar ze nu is. "Ik ben sinds mijn jeugd al fan van Donna Hay. We schelen slechts enkele jaren en dat gaf mij een bepaalde binding met haar." Honderden kooktijdschriften heeft Gerber uit Australie besteld en laten versturen. "Het koken van haar recepten hebben mij door de donkere winters in Nederland gesleept,'' vertelt Gerber, nog steeds hyper van haar ontmoeting met Hay.
"Donna Hay is mijn zonneschijn. Door haar ben ik mijn kook- en baktechnieken gaan uitbreiden. Al haar recepten zijn zo puur. Na al die jaren inspireert ze mij nog steeds," zegt de Amsterdamse die vroeger presentator was bij het programma Alles over wonen. Inmiddels is ze mede-eigenaar van "De wijnlijst", een adviseur op het gebied van Zuid-Afrikaanse wijnen.
Als dan het moment is aangebroken houdt ze het bijna niet droog. "Deze ontmoeting is echt een moment in mijn leven dat ik nooit zal vergeten. Donna heeft geen idee hoeveel zij voor mij betekent. Het is geweldig dat ze niet ' slechts signeert' maar ook een praatje met je maakt. Ik ben blij dat ik vroeg ben gekomen. Zie je de rij achter mij?''
Donna Hay is een begrip in de culinaire wereld. Ze ontwikkelde een eigen stijl met simpele, slimme, seizoensgebonden recepten die prachtig worden gefotografeerd. Er zijn van haar 26 boeken wereldwijd meer dan 6 miljoen exemplaren verkocht, haar boeken zijn vertaald in 10 verschillende talen en haar tv-kookshows zijn in meer dan 14 verschillende landen te zien. Ze heeft dé nummer één iPad-app in Australië, is krantencolumnist, ontwerper van een lijn met keukenspullen en voedselproducten, en eigenaar van haar eigen webwinkel.

Meer berichten