Gamma gaat voor groen met project De Groene Stoel - "Efficiënt met restafval omgaan scheelt tijd en

Nieuws
Peter van Hijkoop en Brigitte Kool op de Groene Stoel (Foto: Rowin van Diest)
Peter van Hijkoop en Brigitte Kool op de Groene Stoel (Foto: Rowin van Diest) rodi.nl

HAARLEM – Geen woorden maar daden. Dat is wat de 70 medewerkers de komende vier weken gaan doen. Onder het project genaamd: De Groene Stoel, is de bouwmarkt uit de Waarderpolder de uitdaging aangegaan om slimmer en efficiënter om te gaan met hun restafval. Volgens de manager, Peter van Hijkoop, is dit een goed initiatief om na te denken over het restafval proces. “We produceren 40 kubieke meter restafval per drie maanden. Dat zou ik graag een stuk minder zien.’’


Initiatiefnemer van de Groene Stoel is Brigitte Kool. Zij wil dolgraag op een toegankelijke manier haar steentje bijdragen om Haarlem duurzamer te maken. Zo is het project Groene Stoel opgestart, waar ondernemers enthousiast worden om tot daden te komen. Ton Belderok van Climate Matters was de verbindende schakel met Gamma. De circulaire stoel, die bestaat uit restafval van Dopper, Jopenkerk Haarlem, Schous, Gamma, Haarlem NZH Vervoer Museum, Het Vuilrak, The Bastard, Drogisterij Van der Pigge en Uiltje Bar is een idee van Juan Nibbelink en uitgevoerd door Ramon Kuip van WoodDudes en Natalie Bogtman van Atelier Bogtman. Dit project is een samenwerking met Gemeente Haarlem en partners in de stad. Zo werken ze toe naar een duurzaam Haarlem in 2030.
‘’Ik ben ontzettend blij dat wij benaderd zijn om mee te doen aan dit project. Het dwingt ons om na te denken over onze gewoontes wat afvalverwerking betreft. We zitten op de automatische piloot als het gaat om afval sorteren en afvoeren. Voor het afvoeren betalen we ook flink. Nu we in contact zijn gekomen met instellingen om alternatieven te vinden komen we ook echt tot oplossingen.”

Wegwerppallets


Een doorn in het oog zijn de vele wegwerkpallets die de Gamma wekelijks opstapelt en laat wegvoeren naar een afvalverwerkingsbedrijf. “Dit voelde al een tijd niet goed. We planten toch geen wegwerpbomen om er wegwerppallets van te maken? Dankzij dit project zijn we in contact gekomen met Haarlem Effect. Zij hebben een eigen werkplaats en nemen graag de pallets over. Dit is een win-win situatie.”

Moestuinen


Nog een ander voorbeeld is kapotte zakken tuinaarde. “Er gaan zowel in de winkel als in de opslag vaak zakken tuinaarde kapot die we niet meer kunnen verkopen. Deze worden vernietigd. Omdat we het niet kunnen verkopen betekent het niet dat het dan maar vernietigd moet worden. Instellingen met grote moestuinen kunnen het prima gebruiken. Ik zou zeggen, laat deze organisaties maar bellen. Dan komen we tot een afspraak.’’

Waarderpolder


De Gamma is een van de grotere bedrijven in de Waarderpolder met een grote stroom aan restafval. Dat beseft van Hijkoop terdege. “Je zou voor de grap eens met een drone boven de Waarderpolder vliegen. Je schrikt je een hoedje van de bergen restafval we produceren met elkaar. Ik hoop dat we een voorbeeld zijn voor de rest van de ondernemingen hier.” Volgens Kool is er al contact met Recycling, de Ikea en Ned-train. “ Als we met elkaar efficiënter met grondstoffen en reststromen omgaan dan kunnen we grote slagen maken,’’ aldus Kool.

Lezing


Op vrijdag 16 november neemt Marcel van de Green Soap Company plaats op de Groene Stoel. Hij is zijn bedrijf in milieuvriendelijke was- en schoonmaakmiddelen gestart, omdat zijn gootsteenkastje vol stond met agressieve, chemische spullen waar de wereld niet bepaald schoner van werd.
Deze lezing (inclusief drankje achteraf) is gratis en vindt van 16.00 uur tot 17.30 uur plaats in het Kweekcafé (Kleverlaan 9). Op 14 december sluit Maaike Groen, oprichtster van het duurzame kledingmerk Miss Green, het jaar af met haar verhaal over het verduurzamen van ons koopgedrag.