Onderzoek naar uitbreiding zwembaden Haarlem

Sport
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

HAARLEM - De gemeente Haarlem moet het aanbod overdekte zwembaden als het aan het college ligt grondig gaan herzien. Daarmee moeten in 2028 meer mogelijkheden voor overdekt zwemmen zijn gerealiseerd.

Joost Verhagen

Het gaat dan voornamelijk om nieuwbouwzwembaden in Haarlem. Het uitbreiden van de bestaande zwembaden zou namelijk te ingewikkeld worden. Het bouwen van een nieuw onderkomen voor de zwembaden zou naar schatting ongeveer 40 miljoen gaan kosten.

Onderzoek mogelijkheden zwembaden Haarlem

Zowel het CDA als de SP spraken een voorzichtige voorkeur uit voor het toevoegen van extra zwembaden. Maar volgens Meryem Çimen (D66) is het niet helemaal duidelijk wat de gemeente bereikt met het verhuizen van twee bestaande zwembaden naar nieuwe panden. Çimen wil in 2022 een goed onderbouwde beslissing kunnen nemen, en vroeg het college daarom onderzoek te doen naar de verschillende mogelijkheden om in de toegenomen vraag te voldoen.

John Oomkes (PvdA) wil liever niet dat de twee verschillende zwembaden een nieuwe locatie op één adres krijgen, omdat ze ook een sociale functie hebben in Schalkwijk en Haarlem-Noord. Wel is de partij er voorstander van om de overdekte zwemgelegenheden te verbeteren. Hart voor Haarlem wil de bestaande twee zwembaden in ieder geval behouden. Ook de SP en Trots Haarlem willen de zwembaden in Schalkwijk en Haarlem-Noord graag behouden en daarnaast wellicht een zwembad bijbouwen.

Buitenzwembaden en wedstrijdzwembad Haarlem

GroenLinks maakt zich zorgen over de parkeervoorzieningen rond de overdekte zwembaden. De partij wil ook graag weten of het niet mogelijk is om een deel van de toegenomen vraag met buitenzwembaden op te vangen. De Actiepartij vroeg zich af of er niet een mogelijkheid is om een speciaal wedstrijdzwembad zou kunnen worden aangelegd, omdat dat de zwemsport in de stad wellicht een nieuwe impuls kan geven. De ChristenUnie vroeg juist specifiek om meer aandacht voor recreatief zwemmen, zodat ook kinderen het in de toekomst leuk zullen blijven vinden om naar het zwembad te gaan. Daarvoor is een enkele glijbaan bij het Boerhaavebad niet voldoende.

Wethouder Rog denkt dat de gemeente door de zwembaden te verplaatsen en verruimen de gemeente voor de meest gunstige economische oplossing zou kiezen. De gemeente zal in eerste instantie een haalbaarheidsonderzoek instellen naar de verschillende mogelijkheden om zwemgelegenheid in de stad toe te voegen.