Zwaaihandjes tegen eenzaamheid

Algemeen
Ester Schotten verfde maandag samen met een aantal kinderen gekleurde zwaaihandjes op het raam van Het Trefpunt.
Ester Schotten verfde maandag samen met een aantal kinderen gekleurde zwaaihandjes op het raam van Het Trefpunt. ((Foto: Karin van Kersbergen))

HEILOO - In Heiloo liggen er op 1 oktober 15 Zwaaistenen. Ook in de gemeente Castricum en Bergen liggen verschillende Zwaaistenen. Dit kan zijn bij een jong gezin, bij een echtpaar op leeftijd of bij een bewoonster in de zorginstelling Nieuw Varne. Alle Zwaaisteenhouders hebben een ding gemeen; ze vinden het gezellig als er naar hun gezwaaid wordt. 

Ook op locaties waar veel mensen langskomen kan je een Zwaaisteen tegen komen, bijvoorbeeld bij ‘t Loo of bij de IJssalon. En bij het Trefpunt. Daar werden maandag alvast wat zwaaihandjes op de ramen geschilderd, om te laten zien dat zwaaien daar zeer wordt gewaardeerd! Samen met jongerenwerkers Maarten en Ester werd door Jens, Jet, Stijn, Bastiaan en Stella een groot aantal gekleurde handjes op de ramen geschilderd. “Ik vind het heel leuk om mee te doen”, zegt Stella. “Anderhalf jaar gelden kwamen Maarten en Esther al in de klas vragen of er kinderen waren die met deze actie mee wilden doen. Daar zei ik meteen ja op. Vervolgens brak de coronacrisis uit en werd het allemaal even uitgesteld. Ik ben blij dat we het nu kunnen uitvoeren.” 

Ester legt uit: “Doordat jij zwaait laat je de ander merken dat je hem ziet staan, dat hij ertoe doet. En dit willen we extra benadrukken in de Week tegen Eenzaamheid die op 1 oktober start. Kinderen begrijpen heel goed wat de kracht is van deze actie en doen graag mee.”

Zwaairoutes

Het Steunpunt Eenzaamheid heeft samen met het Trefpunt en het Jongerenwerk Heiloo een aantal Zwaairoutes uitgestippeld en nodigt iedereen uit om langs de Zwaaistenen te wandelen of fietsen. Ook is er door het jongerenwerk lesmateriaal voor scholen ontwikkeld en worden er op kinderdagverblijven kleurplaten en zwaaislingers gemaakt. Leuk voor de kinderen om zelf op te hangen voor het raam maar nog leuker om aan opa of oma te geven. Zo hangt Heiloo vol met vrolijke gekleurde handjes!

Benieuwd waar alle Zwaaistenen liggen in de gemeente Bergen, Castricum en Heiloo? Klik hier!