VP Cultuurkoepel wil ook open

Algemeen
John Kaandorp en Jan Bellekom van de Cultuurkoepel: 'Wij willen gewoon óók open voor meer dan dertig bezoekers. En dat kan hier heel erg goed.'
John Kaandorp en Jan Bellekom van de Cultuurkoepel: 'Wij willen gewoon óók open voor meer dan dertig bezoekers. En dat kan hier heel erg goed.' (Foto: Ed Bausch)

Cultuurkoepel: “Wij willen óók open”

HEILOO - “We hadden natuurlijk meteen ontheffing aangevraagd bij de Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord, toen we vorige week maandagavond begrepen dat besluiten over het openhouden van zalen en theaters aan de regio’s in het land werd overgelaten”, zeggen John Kaandorp en Jan Bellekom van de Cultuurkoepel. 

“We waren vol overtuiging dat het zou lukken, via de inbreng van de burgemeester in de Veiligheidsregio, want we hebben hier enorm de ruimte en bovendien een heel goed functionerend protocol. Dus ja, we zijn wel heel erg verbaasd en het is zo zonde voor Heiloo.”

DOOR ED BAUSCH

Theater de Beun zat wel bij het korte lijstje van theaters/zalen in Noord-Holland Noord die wel open mogen voor meer dan 30 bezoekers. Dat zijn verder De Vest in Alkmaar, Het Park in Hoorn, De Kampanje in Den Helder en Cool in Heerhugowaard. “Maar de Beun is evengoed dichtgegaan na de aanscherping van de maatregelen”, zeggen John en Jan. “Dat is een eigen afweging, die wij natuurlijk respecteren, maar wij willen gewoon óók open voor meer dan dertig bezoekers. En dat kan hier heel erg goed. Het ging de laatste tijd uitstekend, ondanks de beperkingen. De bezoekers en de artiesten waren hartstikke blij. We mochten net als overal minder bezoekers toelaten, maar het kon goed, dat hebben we bewezen.”

“We zijn niet het zoveelste kerkje dat wat leuks wil doen”

Sinds de start een jaar of zeven geleden heeft de Cultuurkoepel zich bewezen als regionale toplocatie. “We werken zonder subsidie, zou dat een rol hebben gespeeld?”, vragen ze zich af. “Maar wij moeten uiteindelijk ook de minimumhuur betalen en krijgen van de gemeente daar niet een helpende hand bij, zoals andere puur gemeentelijke voorzieningen. Dat wringt wel een beetje. Het negatieve antwoord op ons verzoek, we worden kennelijk niet gezien als theaterzaal, terwijl alles bij ons daar om draait. Want inkomsten uit overige bijeenkomsten gaan bij ons naar de huurbaas en naar de culturele programmering.”

Stoom uit de oren

“In het voorjaar hebben we juist ook het luchtverversingssysteem verbeterd. De zaal, een Rijksmonument, heeft een capaciteit voor 500 bezoekers. Dan is 30 wel heel erg weinig. Dus ja, regionaal maatwerk had best gekund en lijkt nu helemaal afwezig te zijn geweest. Het negatieve besluit op ons verzoek tot ontheffing is vorige week donderdagavond hard aangekomen. De stoom kwam ons uit de oren. Het besluit werd bovendien gebracht als onherroepelijk. Natuurlijk zitten we nu in een periode van drie weken met aangescherpte maatregelen, maar het lijkt dat het langer gaat duren. En dan zou juist de Cultuurkoepel de broodnodige afleiding op een heel veilige manier kunnen bieden.” Het tweetal is niet per sé somber over de toekomst, ook al zou de huidige toestand nog tot ver in het voorjaar gaan duren. “Wij denken dat iedereen nu en ook straks weer snakt naar samenkomen, voor voorstellingen, concerten, maar ook conferenties. Dat zag je nu al. Maar in de tussentijd moet je wel structuren overeind zien te houden en daar willen wij echt alles voor doen.”

Belang van erfgoedlocaties

Hoe het verder moet weten ze nu nog niet, misschien is er na de huidige drie weken periode weer een mogelijkheid voor de gemeente om hun overtuiging dat bezoekers veilig terecht kunnen in de Cultuurkoepel in te brengen in de Veiliheidsregio. “Regionaal maatwerk is zo broodnodig. Misschien moeten we ons meer verenigen met andere programmerende en professioneel functionerende grote erfgoedlocaties in Noord-Holland-Noord. Die locaties zijn de laatste decennia een heel grote rol gaan spelen in het culturele landschap. Misschien moet dat meer worden benadrukt.”