Ieder kind plezier laten beleven

Algemeen
Astrid Langedijk met - op vereiste covid-afstand - vier van haar laatste generatie sportklasleerlingen uit de brugklas op PCC Heiloo: de dertienjarige Feline (met ronde slee) en Noortje (met racket) uit Heiloo, en Willem (voetbal) en Bram (skippybal) uit Alkmaar.
Astrid Langedijk met - op vereiste covid-afstand - vier van haar laatste generatie sportklasleerlingen uit de brugklas op PCC Heiloo: de dertienjarige Feline (met ronde slee) en Noortje (met racket) uit Heiloo, en Willem (voetbal) en Bram (skippybal) uit Alkmaar. (Foto: aangeleverd)

HEILOO - PCC Heiloo zwaait komende week een geliefde sportdocente uit. Met grote betrokkenheid begeleidde en coachte ze tijdens haar 44 jaar durende carrière op het PCC enkele duizenden scholieren in de regio.

Naast sportdocent was zij de afgelopen jaren de coördinator van de Sportklas op de school, maar ook leerlingbegeleider, stagebegeleider, faalangstreductietrainer, organisator van de populaire skiweek voor sportklasleerlingen, kortom eigenlijk zo’n beetje de ‘moeder’ van PCC Heiloo.

Spordocent

Als dertienjarige werd ze gescout bij het turnen en schopte ze het tot ‘derde van Nederland’. Na haar topsport periode koos ze voor een bestaan als sportdocent: “Toen ik begon waren gymlessen heel klassikaal. Als je met een klas van 30 kinderen ging basketballen, dan had je er rustig 20 op de bank zitten, want je speelde met vijf tegen vijf.”

“Er is veel veranderd de afgelopen jaren. Nu verdeel je de zaal in drie stukken en werk je met kleine groepjes tegelijkertijd. Dan benut je de tijd en ruimte beter, waardoor de intensiteit van een les veel hoger is.” Trots is ze op het feit dat haar leerlingen mopperen wanneer de sportles is afgelopen: “Ze zijn van een leeftijdscategorie die bewegen nog heerlijk vindt. Ze missen de gymlessen dan ook enorm in deze lockdown-periode!”

Nog vol plannen

Langedijk laat ‘haar’ leerlingen met een gerust hart achter in handen van haar twee jonge en enthousiaste sportcollega’s. Een feestelijk afscheid zit er nu helaas niet in, maar ze zit nog vol plannen: “Ik ben nogal een doener!” En omdat ze in Heiloo woont, blijft ze natuurlijk altijd gezellig ‘haar’ oudleerlingen tegenkomen.

Astrid Langedijk.