AZ ziet toekomst in Kees Smit uit Heiloo

Algemeen
Voetballer Kees Smit uit Heiloo is op weg naar een mooie voetbalcarrière bij AZ.
Voetballer Kees Smit uit Heiloo is op weg naar een mooie voetbalcarrière bij AZ. (Foto: Vincent de Vries )

HEILOO - In het gezin Smit draait veel om het voetbal. Vader Dennis speelde in Limmen, want ze wonen helemaal aan de rand van Heiloo, waar straks de afslag van de A9 op 50 meter afstand komt te liggen. Dennis is nog ‘voetbalvader’ bij De Foresters, waar hij het team coacht waarin dochter Susanne voetbalt en waar zoon Kees ook begon. “Ik zag al meteen dat Kees bijzonder was op het veld toen hij er als vierjarige begon.”

(DOOR: ED BAUSCH)

Op zijn negende ‘plukte’ AZ hem er weg en op 20 januari bond de Alkmaarse topclub de nu 15-jarige Kees Smit aan zich tot 2024 en gaat dus flink investeren in de ontwikkeling van de rechtsbenige middenvelder. Onderweg om over drie jaar als achttienjarige in het eerste te debuteren?

‘Kees kan een wedstrijd lezen’

Zijn ouders schakelden een zaakwaarnemer in om te helpen in het gesprek met de leiding van AZ. “Dat is immers niet ons dagelijks werk”, zeggen moeder Ferdinanda, die werkt als anesthesie-assistente en vader Dennis, in het dagelijks leven meewerkend uitvoerder in de bouw. “We hebben veel vertrouwen in de clubleiding, alles gaat heel zorgvuldig.” Kees gaat iedere dag naar het AZ-trainingscentrum in Zaandam en volgt daar ook de havo aan de school ernaast. “Het is de bedoeling dat ik over twee jaar in Jong AZ speel, zoveel ziet de club in mij. Nu, in coronatijd, spelen we geen competitie, wel interne wedstrijden. Dat is al beter dan in het voorjaar, toen konden we een tijdje helemaal niks.” Zo is de hele periode vanaf de komst van het virus al anders, want voor die tijd ging Kees al het hele land door en zelfs naar het buitenland met proefstages bij de Oranje Jeugd. “Dus eigenlijk hebben we het nu betrekkelijk rustig”, zeggen zijn ouders.

Dromen van AZ 1 of zelfs de Premier League

Welke jongen doet dat niet? Kees toont zich een heel bescheiden jongen, als Nieuwsblad Heiloo hem interviewt. Maar die droom die is er. “Nu wil ik gewoon lekker spelen en blij zijn als we als team goed spelen.” Kees is eigenlijk altijd de jongste in een elftal. Want omdat hij steeds zo opvalt slaat hij vaak een jaar over, komt hij steeds eerder dan anderen in een hoger elftal. “Van mij wordt gezegd dat ik een wedstrijd kan lezen”, zegt Kees. Zijn vader zegt over hem dat hij uit duels weet te blijven, dat hij een slimme voetballer is. “Maar wel eentje met een sublieme techniek, hij kan heel snel draaien en is heel vaardig met de bal aan de voet.” Eigenlijk, als je naar Kees kijkt, zie je helemaal de voetballer die hij straks zal zijn. Alles aan hem is voetbal. “Hij mag zich nog wel wat meer laten gelden op het veld”, zegt vader Dennis. Het hele gezin staat natuurlijk achter Kees. Ze maken met elkaar een heel bijzondere tijd mee en kijken enorm uit naar een weer normale voetbalsituatie, waarin Kees zijn talent weer overal kan laten zien.