Op stap met burgemeester en wijkagenten

Algemeen
Wijkagenten Erwin Webbe, Johan de Wilde, de burgemeester en een van de meelopen buurtbewoners inspecteren een wijk op inbraakgevoeligheid.
Wijkagenten Erwin Webbe, Johan de Wilde, de burgemeester en een van de meelopen buurtbewoners inspecteren een wijk op inbraakgevoeligheid. (Foto: Ed Bausch)

HEILOO - Het is zeker zo, dat het aantal inbraken sinds 2015 is gedaald (van toen 129 naar 74 in 2019). 

En die trend zet door. Maar elke inbraak, zelfs een poging daartoe is naar. Veel aspecten van veiligheid (niet bijvoorbeeld verkeer) zit in de portefeuille van burgemeester Mascha ten Bruggencate. Met twee van de drie Heilooër wijkagenten en een groepje inwoners liep ze maandag door een aantal straten.

Door Ed Bausch

Waar zou de gemeente nog kunnen helpen om bij het proberen te voorkomen van inbraak? “Je moet het met elkaar doen”, vinden de wijkagenten in koor. Het gezelschap constateert her en der een openstaand slaapkamerraam in een huis waar op dat moment niemand is. Erkers kunnen makkelijk toegang bieden, daar is makkelijk wat aan te doen.

Verstopplekken

Een bosrand of flink begroeid plantsoen zou meer verlichting kunnen hebben en misschien minder ‘verstopplekken’. Men kan ook zelf een camera plaatsen. “Maar die mag je niet richten op de openbare weg”, zegt de burgemeester. Het is een tocht om te brainstormen naar nog meer oplossingen. “Een ladder in de tuin is wel een heel makkelijke uitnodiging. En slechts 1 klein lampje in de woonkamer wekt juist de indruk van ‘wij zijn er niet’. Inbraken zijn er veel tussen 17.00 en 19.00 uur en op zondagmiddagen, als de mensen bij elkaar op bezoek gaan.”

Fietsen door de wijken

Veiligheid gaat ook over losliggende stoeptegels en dergelijke. “Daar heb je ‘fixi’ voor, een app waarmee je een foto maakt, die bij de gemeente terechtkomt. Dat werkt heel goed. Als je iets verdachts ziet en het vergt geen spoed bel 0900-8844. Dan krijgt de wijkagent een bericht en die komt echt kijken en mogelijk vervolgstappen zetten. Alleen bij spoed komt het landelijke alarmnummer 112 in beeld.

Benaderbaar

“Bij twijfel gewoon doen.” Goeie tip ook: neem je telefoon ‘s nachts mee naar boven. De wijkagenten: “Wij maken echt veel werk van terugkoppeling. Dat alleen al kan veel betekenen voor een gevoel van veiligheid. Wij gaan zo veel mogelijk op de fiets, heel benaderbaar. Maar er rijden ook surveillanceauto’s rond.” De bewoners waren heel tevreden over de wandeling: “Het brengt begrip voor elkaar.”