Kinderboerderij De Regenmortel in Breezand doet oproep aan dierenliefhebbers

Algemeen
Ingrid voedt de schapen en geiten.
Ingrid voedt de schapen en geiten. (Foto: JB/RM)

BREEZAND - Middenin een woonwijk en pal tegenover de Multifunctionele Accommodatie Breezand is kinderboerderij De Regenmortel gevestigd. Zeven dagen per week zorgen vrijwilligers voor het reilen en zeilen van de kinderboerderij, zodat zowel jong als oud kan genieten van het stukje groen waarop geiten, schapen, kippen, eenden, fazanten, parkieten, duiven, cavia’s en konijnen rondscharrelen.

‘Het is een onmisbaar rustpunt in het dorp’

“Dit dierentuintje in hartje Breezand bestaat al sinds 1974 toen het door de gemeente werd opgezet als hertenkamp. De eerste herten werden gedoneerd door Zakenclub Breezand”, weet Ingrid Braaksma (51) die sinds 2010 als vrijwilliger verbonden is aan de kinderboerderij. “De gemeente had destijds mensen aan het werk op het hertenkamp en een van die mensen was Joop van Regenmortel. Hij heeft zich tot zijn dood in 2005 ingezet voor het wel en wee van de dieren in het hertenkamp. Na zijn dood heeft Jolanda Vroone die taak op zich genomen. Als beheerder van de kinderboerderij heeft zij hiertoe de benodigde papieren op zak. Je kunt zelfs in deze hoedanigheid je brood verdienen, maar dat is bij ons niet het geval. Bij De Regenmortel wordt alles op vrijwillige basis gedaan, dus als we geen vrijwilligers meer hebben, zou er in Breezand geen kinderboerderij meer bestaan.”

Stichting Kroondieren

Volgens Ingrid is het hertenkamp in 2013 omgeturnd tot kinderboerderij. “Er liepen veel meer dieren rond, dus alleen hertenkamp dekte de lading niet meer. We hebben toen de kinderboerderij naar Joop van Regenmortel vernoemd. In datzelfde jaar zijn we - in opdracht van de gemeente - tevens een stichting geworden. Onder deze Stichting Kroondieren valt ook kinderboerderij het Galjoen in Wieringerwerf. In deze hoedanigheid ontvangen we een kleine subsidie van de gemeente. Het bedrag dat we ontvangen dekt de lading, maar in opdracht van de gemeente proberen we ook wat extra geld te genereren. En dat gebeurt ook, want we hebben donateurs en sponsoren én we doen vaak mee aan allerlei acties van supermarkten en bedrijven. In onze blokhut hangen allemaal certificaten van donaties en acties waaraan we hebben deelgenomen.”

Duiventil

Het vrijwilligersteam dat momenteel actief is op en rond De Regenmortel bestaat uit zo’n twaalf vrijwilligers. Een aantal daarvan komt op een vaste dag in de week en de anderen doen een dag in het weekend of pakken het hele weekend. “De meesten komen zo ‘s ochtends om half negen aan en voeren als eerste de hoefdieren. Die staan dan vast op hun eigen plekje. Ikzelf ga als eerste vegen want hoe eerder de dieren los kunnen, hoe beter. Daarna ga ik in de volière aan de gang bij de kippen, de eenden en de vogels. Zij krijgen voer en schoon water. Dan zijn de konijnen en cavia’s aan de beurt. De plek waar de konijnen hun behoefte doen moet even schoon en daarna krijgen de duiven voer en schoon water. Nou, dan heb je het wel zo’n beetje gehad en dan ben je ongeveer anderhalf uur bezig. Zelf neem ik om de drie weken de duiventil voor mijn rekening en dan ben ik misschien iets langer bezig. Maar met anderhalf à twee uur zit het werk erop. ‘s Middags ga je dan tussen drie en vijf uur aan de slag, zeker in de winter om voor het donker klaar te zijn. Zomers is het een ander verhaal, want dan kun je het bijvoorbeeld ook na het avondeten nog doen. Bij ons wordt het werk per dag door één vrijwilliger gedaan, terwijl ze het werk in het Galjoen met twee of drie man tegelijk aanpakken. Bij De Regenmortel is dat niet nodig, want je kunt het in je eentje af. Maar we zouden het niet eens met meerderen kunnen doen, want daar hebben we de vrijwilligers gewoon niet voor.”

Tetteren

De mensen die De Regenmortel in stand houden, zijn momenteel dus op zoek naar nieuwe vrijwilligers die het team willen komen versterken. Ingrid: “Mensen die iets met dieren hebben en - net als wij - willen dat de kinderboerderij voor Breezand behouden blijft, zijn van harte welkom. Sowieso gaat het daarbij om de donderdag, want degene die deze dag voor zijn rekening nam, is ermee gestopt. Dus nu pakken we die donderdag om de beurt met z’n allen. We roepen vooral mensen op die van dieren houden en goed van lijf en leden zijn. Want ja, met rugklachten is het niet zo handig. Als je er de hele dag over wilt doen is dat prima natuurlijk. Maar het moet niet zo zijn dat we na drie weken weer zonder zitten. We moeten op mensen kunnen bouwen. We zouden met drie nieuwe vrijwilligers al heel blij zijn.” Op de vraag wat het de vrijwilligers zelf brengt, antwoordt Ingrid: “We hebben een aantal nieuwe geiten en schapen en dat zijn dieren die naar je toe komen. Die kan je over hun koppie aaien en die tetteren lekker om je heen.” Met een glimlach: “Soms is ‘t irritant als je de hooiruif aan het vullen bent, want dan struikel je over die dieren. Daarom doe ik dat als ze vast staan.” Ingrid Braaksma loopt al zo lang mee op de kinderboerderij dat ze ‘haar’ dieren feilloos aanvoelt. “Op de nieuwe zwarte schapen na, hebben alle schapen en geiten een naam. Die zwarte schapen zijn heel moeilijk uit elkaar te houden. Je kunt het ‘t beste zien aan hun staart, die zijn verschillend. Maar dat is ook het enige, want voor de rest zijn ze niet uit elkaar te houden.”

Carroussel

De gepassioneerde vrijwilligster die Ingrid is, zou het mega-zonde vinden als de kinderboerderij er niet meer zou zijn. “De Regenmortel staat middenin het dorp. Hierachter zie je de Carroussel en dat is een verzorgingstehuis. Daar wonen allemaal oudere mensen en die kunnen vanuit hun woonkamer of vanaf hun balkonnetje zo naar de dieren kijken. Voorheen toen het nog een hertenkamp was konden ze de bevalling van drachtige herten bij het hek meemaken. Dat is toch prachtig? Ja, en we willen heel graag straks weer open voor de kinderen. Nu met corona zijn we natuurlijk helemaal niet open, maar in de nabije toekomst willen we op de woensdag- en misschien vrijdagmiddag open voor de jeugd. Speciaal voor hen hebben we kruiwagentjes, bezempjes, stoffer, blik en harkjes. Dus ze kunnen hier heerlijk helpen. We gaan op een gegeven moment ook groenvoer snijden en dan kunnen ze zelf de beestjes voeren. We hopen in de post-coronatijd vele kinderen te mogen begroeten, want we zijn niet voor niets een kinderboerderij. De mensen moeten zich alleen wel realiseren dat we niet de gehele dag geopend zijn en dat ze dus niet kunnen komen, wanneer zij dat willen. Dat kan alleen als een van onze vrijwilligers er is. Kijk, als ik hier ‘s ochtends bezig ben en er komt een oma met een kleinkind langs en zij willen even naar binnen, dan zeg ik: ‘kom maar’. De meeste vrijwilligers zijn daar wel voor in.” Ook voor kinderfeestjes is De Regenmortel een locatie bij uitstek. “Ja, die hebben we hier ook al gehad”, zegt Ingrid. “Echt heel leuk. Wat ik vaak doe is een speurtochtje uitzetten, dan hang ik overal briefjes op met vragen over de dieren. Ik geef ze opdrachten, ik zorg ervoor dat er één plekje helemaal keutelvrij is en ik bak een cake. Ik heb thuis een cakeblik met een eend en eentje met een lammetje en die versier ik dan leuk met fondant. Er is drinken, we hebben een cadeautje voor de jarige en we doen nog een zakje chips aan het einde. De ouders betalen een bepaald bedrag voor zo’n kinderfeestje en dat geld komt weer ten goede aan de kinderboerderij.”

Donateurs

Wie kinderboerderij De Regenmortel zou willen steunen kan voor €12,50 per jaar donateur worden. “Sponsoren betalen €75,- per jaar maar wie drie jaar achtereen sponsort betaalt €65,- per jaar. Sponsoren krijgen een bordje dat we ophangen op de kinderboerderij.”

De Regenmortel hoopt na de zomervakantie weer open te gaan. “Als we voor die tijd nieuwe vrijwilligers hebben, dan wil ik ook nog wel in de zomermaanden open. Zonder hen kunnen we dat niet bolwerken. Het bestaan van onze kinderboerderij valt of staat met nieuwe mensen. En alles is bespreekbaar, hè? Ze kunnen zelfs eens in de veertien dagen komen of eens per maand. En als je het met zijn tweeën wilt doen, is dat ook prima natuurlijk. ik hoop zo dat we nieuwe vrijwilligers aan ons weten te binden, want zeg nou zelf: het is toch gewéldig, zo’n dierenparkje? Het is gewoon een onmisbaar rustpunt in ons dorp.”

Zie ook Facebook: kinderboerderij de Regenmortel.

Kinderboerderij De Regenmortel is rustpunt in het dorp.