‘Ik wil Museum Oud Anna Paulowna graag nieuw leven inblazen’

Algemeen
Elske (l) en Tessa.
Elske (l) en Tessa. (Foto: Pers Bureau Dasbach)

BREEZAND/ANNA PAULOWNA - De 29-jarige Tessa Verbruggen uit Breezand is op zoek naar mensen die willen deelnemen aan een interview met betrekking tot Museum Oud Anna Paulowna. De inwoonster van Breezand zit in het laatste jaar van haar studie Tourism Management aan de Hogeschool Inholland in Haarlem. "In verband met mijn scriptie ben ik bezig met een onderzoek voor Museum Oud Anna Paulowna. Ik wil de wensen en behoeften van de doelgroep van het museum graag in kaart brengen. Op basis van deze inzichten wil ik een nieuwe expositie ontwerpen. Daarom zoek ik mensen van 55 jaar of ouder die woonachtig zijn in Breezand/Anna Paulowna die mee willen doen aan een groepsinterview."

Tessa koos voor haar scriptie bewust een lokaal onderwerp uit. "Ik dacht bij mezelf: 'ik kan wel in Haarlem of Amsterdam iets gaan zoeken, maar ik vind het eigenlijk veel leuker om iets uit mijn eigen dorp op poten te zetten'. Zo kwam ik uit bij het Museum Oud Anna Paulowna. Ik kende het natuurlijk wel want ja, ik rijd er elke dag langs. Maar eigenlijk wist ik er verder niet zoveel van. Dus ik heb de verantwoordelijke mensen benaderd en gevraagd of we iets voor elkaar kunnen betekenen. En dat werd heel enthousiast ontvangen." Tessa wordt in het hele proces begeleid door 'bestuurslid' Elske Timmer van Museum Oud Anna Paulowna. 

Digitaliseren

Elske: "Mijn man was al jaren lid van de historische vereniging voordat ik hem leerde kennen. Hij heeft ook heel wat jaartjes ons verenigingsblad bezorgt voor dit door de post overgenomen werd. Zelf was ik toen al erg geïnteresseerd in geschiedenis en genealogie. Ik vindt het ook leuk om deze interesses uit te dragen en waar kan je dat beter doen dan in een museum?", zegt laatstgenoemde die op dit moment nog onofficieel bestuurslid bij het Museum Oud Anna Paulowna is. "Door corona kon al tweemaal geen jaarvergadering plaatsvinden waardoor ik nog niet officieel verkozen kon worden. Doordat ik als nieuwe vrijwilliger een paar ideeën en gerichte vragen aan het bestuur had, werd ik voor een vergadering uitgenodigd en ben ik eigenlijk aan de bestuurstafel blijven zitten. Om te zorgen dat het papieren spoor wat door de tijd heen is ontstaan in ons archief goed te bewaren, kunnen we de generaties na ons het verhaal van hun geschiedenis vertellen. Wel zouden we graag deze papieren willen digitaliseren zodat, mocht er in het museum iets gebeuren waardoor de originele documenten vernietigd worden, het verhaal bewaard blijft. Helaas hebben we er gewoon te weinig mensen voor om dit te realiseren. Het papieren spoor gebruiken we ook veel voor de inhoud van ons verenigingsblad de Polderpraat. Onze redactieteam waarvan ik redactielid ben, kan door het raadplegen van dit archief de kennis naar buiten brengen. Dit blad zorgt er ook weer voor dat we veel aanvullende informatie van mensen krijgen. Ja, en met het helpen opzetten van exposities kan ik naast het spuien van informatie, heel goed mijn creativiteit kwijt."

Verrast

Het doel dat Tessa Verbruggen voor ogen heeft - naast het afronden van haar eindscriptie - is dat ze het museum in Anna Paulowna nieuw leven wil inblazen. Om de nieuw op te zetten expositie daar goed op te laten aansluiten is ze op zoek naar mensen die hun wensen en behoeften met betrekking tot het museum kenbaar willen maken. "Zodat de mensen die het museum gaan bezoeken blij verrast zijn en zeggen: 'Ja deze tentoonstelling past echt bij ons'. Daarom willen we iets organiseren dat te maken heeft met de bollencultuur die hier heerst en het leven in de polder." Volgens Elske biedt het museum echt een meerwaarde voor de polder en omstreken. "Kijk, als we bijvoorbeeld scholen bij ons op bezoek krijgen, kunnen kinderen op een interactieve manier kennismaken met de manier waarop hun grootouders en overgrootouders leefden of geleefd hebben. Wij zijn geen museum waar je met je handjes op je rug hoeft rond te lopen. Bij zo’n schoolbezoek laten we kinderen zelf met een juk water dragen en met een wasbord wassen. Koffie malen met een koffiemolen, bollen schudden et cetera. Ik blijf het altijd leuk vinden als mensen na een bezoek aan ons museum zo verrast zijn over het gebodene. Door Tessa's kijk op de dingen zijn we wel bewuster geworden dat we bij gewone openingstijden de bezoeker, zowel kinderen als volwassenen, meer interactiviteit moeten bieden."

Frisse blik

Tessa's project is mede ingegeven door het feit dat de bezoekersaantallen van het Museum Oud Anna Paulowna momenteel wat teruglopen. "En dat terwijl een bezoek aan het museum best heel leuk is want je ziet wel hoe het er honderd jaar geleden aan toeging en hoe ze werkten op het land. Nu wordt met behulp van grote machines gedaan, maar vroeger natuurlijk niet. Ik vind het dus heel leuk om er nieuw leven in te blazen", laat de Inholland-studente weten. Ook Elske Timmer beaamt dat er minder bezoekers komen. "Ja, jammer genoeg wel. We zijn eigenlijk in een vicieuze cirkel beland. Doordat er wat minder interesse bestaat voor evenementen die in het museum worden georganiseerd, is het enthousiasme van de vrijwilliger ook wat gedaald. De leeftijd van de vrijwilligers liep op waardoor mensen stopten, en er kwamen geen nieuwe voor terug. Dus moesten we de openingstijden beperken waardoor je weer minder makkelijk te bezoeken bent." Elske is dan ook maar wat blij met het project van Tessa. Elske: "Toen het in de vergadering werd ingebracht zeiden we: 'laten we zo’n student helpen en er wat tijd in steken'. Maar wat blijkt nu? Zij helpt óns en zorgt voor een frisse blik." 

Indruk

Tessa: "Ik hoop natuurlijk dat veel mensen zullen reageren zodat ik een goed beeld krijg van het gevoel dat een museumbezoek bij ze opwekt. Ik zou ze bijvoorbeeld ook willen vragen wat hun huidige indruk van het museum is en waar ze naartoe willen." De doelgroep van 55+ was voor Tessa Verbruggen een bewuste keuze. "Ik heb het een en ander al gepolst onder mijn eigen leeftijdsgenoten en daaruit bleek dat heel jonge mensen een bezoek aan Museum Oud Anna Paulowna nou niet bepaald bovenaan hun wensenlijstje hebben staan. Vandaar dat ik liever de doelgroep van 55+ aanboor."

Expositie

Tessa Verbruggen wil de expositie graag inrichten op basis van de antwoorden die mensen haar geven. "Uiteraard ga ik daarin niet voorbij aan de wens van de mensen die het museum draaiende houden en houden we rekening met de spullen die het museum door de jaren heen verzamelde. Het wordt eigenlijk een combinatie van deze factoren."

Toekomst

Over de toekomst van het museum maken beide vrouwen zich dus niet al teveel zorgen. Elske: "Dat er interesse is in de geschiedenis van de polder blijkt bijvoorbeeld wel uit de Facebookpagina ‘Je bent polders als’. Door ons museum interactiever en toch meer van deze tijd te maken - ondanks het feit dat het Museum Oud Anna Paulowna een beeld schetst van de geschiedenis- hopen we dat mensen achter hun scherm vandaan komen om meer van ons te zien dan alleen de beeldbank van onze site. Hopelijk zorgt dat dan weer voor een paar nieuwe enthousiaste vrijwilligers waardoor we ook weer vaker open kunnen. Daarmee kunnen we dan de vicieuze cirkel doorbreken." Zie voor meer info: www.museumannapaulowna.nl 

Belangstellenden die mee willen doen aan Tessa's interview kunnen zich voor 31 juli opgeven door een e-mail te sturen naar tessaverbruggen@hotmail.com. Datum en tijd van het interview worden in overleg bepaald.

Betrokken

Het groepsinterview neemt volgens Tessa ongeveer een uur in beslag en vindt plaats in Museum Oud Anna Paulowna. Geïnteresseerden die het museum een handje willen helpen worden gevraagd zich voor 31 juli op te geven. Dan kan door het sturen van een e-mail naar tessaverbruggen@hotmail.com. Datum en tijd worden in overleg bepaald. 

Tessa Verbruggen hoopt haar scriptie in september te kunnen afronden. "Ik hoop dat ik bij de inrichten van de nieuwe expositie betrokken blijf. Ik hoef niet zo nodig op de voorgrond maar vind het natuurlijk wel leuk om te zien hoe het eindresultaat van mijn inspanningen eruit gaat zien."

Elske Timmer
Tessa Verbruggen.