Imker Willem Nijhuis is veel bezig met zijn bijen.
Imker Willem Nijhuis is veel bezig met zijn bijen. ((Foto: Toos Brink))

Bezoek imkers in de regio

REGIO - Honing op brood of door de thee kent iedereen, maar honingdrank bestaat ook en honingsnoepjes. Volgens kenners helpt het tegen hooikoorts In Egypte werd honing verwerkt tot anti-bacteriële zalf voor de farao's. "Honing is een veelzijdig product", laat Toos Brink van IVN West-Friesland weten, "en dat al eeuwenlang! Imker Willem Nijhuis vertelt hier al jaren enthousiast over en elke keer leer ik weer wat bij."

In Nederland houden imkers op 13 en 14 juli open huis. IVN West-Friesland houdt zondag van 10.00 tot 16.00 uur een workshop over het bijzondere bijenvolk in het Egboetswater, Liederik 15 in Oostwoud. "Willem vertelt op zo'n mooie, gezellige en boeiende wijze over bijen", zegt Toos. "Niet alleen interessant voor kinderen, maar ook zeker voor volwassenen. Hoe worden bijen gehouden? Hoe ziet een bijenkast ervan binnen uit. Waarom draagt een imker een kap? Van welke bloemen maken de bijen honing? Ook is een IVN-gids aanwezig in het bezoekerscentrum 't Egboetje om Willem aan te vullen in zijn verhaal."

Bezoek

Ook De Bijenstal, aan het Zwarte Pad in Opperdoes is op beide dagen geopend van 12.30 tot 20.00 uur. Bezoekers kunnen een rondleiding doen om 14.00 uur. Tijdens de rondleiding neemt de imker hen mee in de wereld van de bijen. De bijen zijn aan het werk en hij vertelt alles over het bijenleven. Dit gebeurt bij een speciale bijenobservatiekast, zodat iedereen alles rustig kan bekijken. Wie wist dat bijen een heel speciaal parfum hebben? De rondleidingen zijn voor jong en oud leerzaam. Graag vooraf reserveren via tel. 0227-540116. De rondleiding kost 3 euro per persoon.

Vragen

Ook zo benieuwd naar het werk van een imker? Of naar wat mensen zelf kunnen doen om de bijen te helpen? Kom dan 14 juli naar Oostwoud. Maar ook andere imkers zetten hun huis open voor publiek. Meer dan 230 locaties zetten hun deur wagenwijd open. Kijk voor een open huis locaties in de regio op www.bijenhouders.nl/landelijke-open-imkerijdag. Wat doen werksters eigenlijk? Of de darren en de (bijen)koningin? Ga in de bijenkast op zoek naar de koningin.

Belang

Insecten en in het bijzonder bijen staan volop in de belangstelling, omdat ze het niet zo makkelijk hebben. Bijen zijn onmisbaar voor het dagelijks voedsel in Nederland. Denk aan al het fruit, maar ook planten en groenten moeten zaden aanmaken en dat kan alleen door bestuiving van insecten. Het is daarom van groot belang om de leefomgeving zo bij-vriendelijk mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door het planten van allerlei bloeiende gewassen waar insecten nectar en stuifmeel kunnen verzamelen. Of zet insectenhotels neer in de tuin.

Bijenhoudersvereniging

Nederland telt ongeveer 10.000 imkers waarvan 80% is aangesloten bij de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV). De vereniging leidt jaarlijks nieuwe imkers op en geeft voorlichting op scholen en aan geïnteresseerden.

Educatief

Het leven van insecten is wonderlijk en bijzonder interessant. Is de koningin wel de baas, of toch niet? Wat kan iemand doen om te voorkomen dat hij of zij geprikt wordt? Hoe zit dat dan met de angel? Legio vragen kunnen gesteld worden aan imker Willem. Kom 14 juli naar 't Egboetje in Oostwoud en leer meer over het leven van een bijenvolk.

Meer berichten