Burgemeester Streng overhandigde Gerard Berkhout de Koninklijke onderscheiding.
Burgemeester Streng overhandigde Gerard Berkhout de Koninklijke onderscheiding. ((Foto: Marcel Rob))

Koninklijke onderscheiding voor Gerard Berkhout

NIBBIXWOUD - Tijdens de Westfriese Sportverkiezingen van zondag 12 januari reikte burgemeester Frank Streng aan Gerard Berkhout (66) uit Nibbixwoud een Koninklijke onderscheiding uit. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau voor de vele activiteiten die hij verricht(te) voor onder meer de sportverenigingen in zijn woonplaats, voor AV Hollandia en de Westfriese Sportverkiezingen.

Als doorgewinterd sportman met een groot organisatietalent stond hij in 2002 aan de basis van de Westfriese sportverkiezingen. Niet alleen qua organisatie, maar ook bij de uitvoering als regisseur van podiumpresentaties draagt Gerard zijn steentje bij. Vanaf die tijd is hij voorzitter programmacommissie Westfriese Sportverkiezing.

Clubrecord

Gerard heeft zich van 1987 tot en met 1998 ingezet voor Atletiekvereniging Hollandia. Jarenlang had hij zelf het clubrecord voor de marathon op zijn naam staan; 2 uur 25 in 1979 in Eindhoven. Bij Hollandia kon hij als trainer/coach atleten motiveren en wist hij hun prestaties goed in te schatten.

Bij Handbalvereniging Westfriesland SEW is hij vanaf 1998 conditie- en hersteltrainer van de selectie. Hij zweept de dames op tot nog betere prestaties. Ook is hij het creatieve brein achter activiteiten buiten de wedstrijd om, actief betrokken bij de jeugdopleiding, sportmasseur en van 2000 tot 2015 lid van de technische commissie.

Diverse activiteiten

Als leerkracht op de basisschool in Nibbixwoud is hij een grote inspirator voor de school-handbalwedstrijden. Vanaf 1995 werd hij met de handbalsters van de Sint Nicolaasschool meerdere keren Nederlands kampioen op handbaltoernooien. Hij was in 2001 coauteur van het jubileumboek: Zeeman Vastgoed-SEW 1951-2001. Voor voetbalvereniging SEW is hij actief sinds 2015 als conditietrainer en sinds 1995 speaker op het jaarlijks gehandicaptentoernooi.

Gerard is vanaf 1987 lid van de werkgroep Rien Stout Scholierenveldloop en in 1981 liep hij een sponsorloop van Nibbixwoud naar Amsterdam, ten bate van de handbalvereniging SEW.

De duizendpoot was in 1984 medeorganisator van 75 jaar Sint Nicolaasschool en in 1999 en 2000 maakte hij deel uit van het Millenniumcomité van de gemeente Wognum.

Op de kaart

Zijn dorp heeft hij mede op de kaart gezet met creatieve activiteiten: vanaf 1975 tot 1989 was hij voorzitter van de Cupido Ringsteekvereniging. Momenteel presenteert hij nog altijd de Hoornse Ponydagen. Hij was vanaf 1976 tot 2000 bestuurslid van Cupido C.E.C. in Nibbixwoud en in de jaren 1979 tot 1989 organiseerde hij voor Cupido de zes Engelse mijlen van Nibbixwoud, maar ook polsstok verspringen en Fiets 'm erin. Gerard zette in 1980 Nibbixwoud landelijk in het nieuws met een wedstrijd touwtrekken tussen de Nibbikker Touwtrekvereniging en twee olifanten. Van 1980 tot 1986 stond hij voor de microfoon bij de poging tot het bakken van 's Werelds Grootste Mobiele Pannenkoek. Deze kreeg een vermelding in het Guinness book of records. De Nibbikker presenteerde vanaf 1991 tot 2000 de jaarlijkse playbackshow in het dorp. Ook organiseert hij mede de onderwijzers/lerarensportdag voor Stichting De Gouwe. In 2009 was hij mede-organisator van de viering van 100 jaar Sint Nicolaasschool in Nibbixwoud. Als geluidsman of speaker op plaatselijke en regionale evenementen, als kerstman of sinterklaas is sportman/coach/trainer/leraar Berkhout in zijn element.

Voor zijn grote inzet voor (sportief) Nibbixwoud en de regio, is Gerard Berkhout benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Meer berichten