Een coronatest valt best mee

Algemeen
Klachten? Gelijk testen!
Klachten? Gelijk testen! (Foto: Adobe Stock/RioPatuca)

OPPERDOES - Wat doe je als je klachten hebt? Een inwoonster uit Opperdoes aan het woord. Bij de redactie is de naam bekend.

Op het moment dat ik corona gerelateerde klachten kreeg stond ik niet in de rij om mijzelf te laten testen. Ik ben van nature erg angstig voor alles wat met witte jassen te maken heeft en de negatieve verhalen in de media over de coronatest maakte mij alleen maar angstiger. Daarnaast vond ik het vervelend om een coronatest af te laten nemen, omdat ik bang was dat deze negatief zou zijn en dan als ‘aansteller’ bestempeld zou worden. Nadat mijn kinderen mij ervan hadden overtuigd dat testen erg belangrijk is, heb ik de stap genomen om een afspraak te maken bij de GGD. Ik kon dezelfde dag nog terecht en ben met het zweet onder mijn oksels in de auto gestapt en naar de teststraat in Zwaag gereden. Hier verliep alles soepel en snel. De meneer die bij mij de test heeft afgenomen stelde mij zeer op mijn gemak en snapte de angst voor de coronatest. Hij prees mij wel dat ik evengoed naar de teststraat was gekomen, omdat het zo belangrijk is dat mensen met enige corona gerelateerde klachten zich laten testen. Op deze manier kunnen de besmettingen in de regio beter in beeld gebracht worden. Ook vertelde hij dat de GGD liever heeft dat mensen bij enige corona gerelateerde klachten komen testen, ook al geeft dit een negatieve uitslag, dan dat ze door blijven lopen en uiteindelijk wel het coronavirus onder de leden hebben en daarmee anderen in gevaar kunnen brengen.

Voordat de test werd afgenomen moest ik in de deuropening van de auto gaan zitten en mijn hoofd naar achteren kantelen. De medewerker van de GGD pakte een lange wattenstaaf en liet deze zien. Ik moest mijn tong naar buiten steken en ‘aa’ zeggen, hierbij ging deze lange wattenstaaf achterin mijn keel. Hierdoor kreeg ik lichte kokhals neigingen, net alsof de huisarts achterin je keel kijkt. Hierna zou dezelfde lange wattenstaaf via mijn neusgat mijn neusholte ingaan. De medewerker van de GGD vertelde hoever de wattenstaaf mijn neus in zou gaan en daar schrok ik wel lichtelijk van. Maar, eerlijk gezegd heb ik hier bijna niets van gevoeld, alleen achteraf een prikkeling in mijn neus wat lijkt de prikkeling die je krijgt voordat je moet niezen. Ondanks dat ik heel erg bang was om de test af te laten nemen, is het mij reuze meegevallen en zou ik zo weer de test ondergaan. Omdat ik zo’n grote angsthaas ben, had nooit verwacht dat ik de test zou doen en ben daarom best trots dat ik het heb gedaan.

Waarom ik dit allemaal vertel; omdat er in de media te veel horror verhalen zijn en dat het naar mijn idee overdreven wordt en angst zaait.