Verrassing in hernieuwde Bakkerijmuseum Medemblik

Algemeen
John op zijn oude vertrouwde bakfiets.
John op zijn oude vertrouwde bakfiets. (Foto: aangeleverd)

John Koeten wordt 2 oktober 75 jaar. Hij is nog zeer vitaal en doet wat hij zijn hele leven al heeft gedaan. Iedereen helpen, dienstbaar zijn, genieten van de leuke dingen maar vooral niet aan zichzelf denken.

Bas Koeten zegt over zijn vader: “Hij heeft zijn leven altijd hard gewerkt en is op jonge leeftijd als bakkersknecht van bakker Van Puffelen in Westwoud langs de deuren gegaan met de fietskar met brood. Dat heeft hij naast zijn fulltime baan als metselaar toentertijd 19 jaar volgehouden. Aangezien mijn vader met heel weinig al tevreden is, wilde ik hem iets cadeau geven wat hem heel erg veel zou doen. Hij doet altijd onwijs veel voor iedereen en dit is iets zoals hij een cadeau zou willen ontvangen. Niet specifiek voor hemzelf, maar een ander iets gunnen.”

In het hernieuwde bakkerijmuseum ‘De Oude Bakkerij’ in Medemblik sponsorde Bas, zijn vrouw Ilona en kinderen een tegeltableau als deel van de crowdfundingsactie die het museum had opgezet. Een foto van zijn vader van vroeger voor de bakkerskar waarmee hij jaren gefietst heeft. Het bakkerijmuseum is in het afgelopen jaar geheel gerestaureerd en opnieuw ingericht en ook vergroot.

Originele bakkerskar

“Ze hebben wonderbaarlijk genoeg de originele bakkerskar waarmee pa fietste ook in bezit”, laat Bas enthousiast weten. “Mijn gezin ging zaterdag 25 september, met onze bijna jarige pa/opa, als cadeau voor zijn 75e verjaardag naar het museum. Daar kregen we eerst een rondleiding van directeur Jacco Spil en kwamen we op een gegeven moment bij een bakkerskar waar een doek overheen lag. Onze kinderen Rossy en Noëmi mochten dit doek eraf halen en daar stond ‘pa zijn bakkerskar’ van vroeger. Op dat moment kwam ook bakkersdochter Gré van Puffelen aanlopen welke mijn vader ook al veertig jaar niet had gezien.”

John herkende de kar direct en zei dat de beschuitlade ontbreekt en de bel er niet meer op zit. “Toen mijn vader de kar opende, lag daar een ingepakt cadeau met zijn naam erop en stond er een heerlijke taart in met ‘Hoera! John 75’. In het ingepakte cadeau zat een tegeltableau wat een kopie is van degene die aan de muur in het museum is vereeuwigd. Toen mijn vader was bekomen van de verrassingen, mocht hij het tableau aan de muur onthullen, waarna tot hem doordrong dat hij voor altijd zal hangen in het museum. Toen was de verrassing compleet en de emoties waren op zijn plaats.”

Uniek

Het is uniek dat deze kar nog bestaat en dat 59 jaar na dato van het vastgelegde moment John weer met de bakkerskar is herenigd. “Tevens is het mooi”, zegt Bas, “om een met passie en liefde opgezet museum in Westfriesland zo’n gunst te doen. Het bakkerijmuseum verdient sponsorgelden. Kijk op www.deoudebakkerij.nl hoe het museum ondersteund kan worden.

V.l.n.r. Ilona Koeten-Szulc, de heer Van Kampen, Gré van Kampen-Van Puffelen, Noëmi Koeten, Rossy Koeten, John Koeten en Bas Koeten.
Gré van Puffelen en John Koeten.
Foto van bijna zestig jaar geleden.
Het tegeltableau.