Prins Laurentius (Aad Kraakman) met zijn vrouw Miranda en dochters Joyce (l) en Maureen.
Prins Laurentius (Aad Kraakman) met zijn vrouw Miranda en dochters Joyce (l) en Maureen. ((Foto: aangeleverd))

Vier carnaval met de Krotenkokers

WOGNUM - Carnavalsvereniging De Krotenkokers in Wognum vieren elk jaar carnaval met jong en oud. Allereerst werden zondag 24 februari de bewoners bezocht in verzorgingshuis Sweelinckhof in Wognum. "Maar van 1 tot en met 5 maart geht's iedereen vijf dagen los!", laat Prins Laurentius weten. "Vrijdag om 19.30 uur tieneravond voor jeugd van 9 tot en met 15 jaar. Zaterdag haal ik overdag de sleutel van het dorp op bij burgemeester Streng en bezoek ik samen met mijn gevolg Leekerweide in Wognum. Iedereen kan zaterdag om 19.00 uur de carnavalsmis bijwonen in de Hieronymuskerk en vanaf 21.30 uur 100% LKKR Jetzt geht's los! Een groots feest in de Krotenbunker (café Stam aan de Raadhuisstraat) met een Duits tintje om de feestvreugde te verhogen."

Vele West-Friezen weten het al: In Wognum viert men écht carnaval. Veel inwoners gaan helemaal los gedurende dit van oudsher heidens volksfeest. Deze traditie is bij uitstek het feest van zotheid, spot en uitbundigheid. Het is een omkeringsritueel, waarin maatschappelijke rollen worden omgedraaid en normen over gewenst gedrag worden opgeschort. Het dragen van maskers zou oorspronkelijk verband houden met verering van overleden voorouders, om de geest van die voorouder gunstig te stemmen. Daarnaast diende de maskerade om de winter sneller een halt toe te roepen, zodat de zomer sneller zijn intrede zou doen. "Tegenwoordig zal dit bij vele mensen niet de insteek zijn, het gaat waarschijnlijk meer om de gezelligheid en samenzijn. Wij gaan er in elk geval voor om een memorabel carnaval te vieren."

Programma

De Krotenkokers hebben zondag 3 maart vanaf 11.00 de grootste gratis toegankelijke optocht van West-Friesland door het dorp. De route gaat van Lange Regel naar Kaaspers, via Kropaar, Veldbeemd, Zeggeveen, Veenrug, Rietveen, Bosveen, Vossestaart, Veldbeemd, Kropaar, Lange Regel, Kerkstraat, Burg. Commandeurlaan, Nieuweweg, J. Kwastlaan rechtdoor de Sportlaan in en door de Kerkstraat naar het eindpunt J. Schagenlaan. Aansluitend vanaf 12.30 uur de kinderoptocht vanaf Pius X (de Boogerd) en kindermiddag in de Krotenbunker voor kinderen tot en met 10 jaar. Daarbij is een clown aanwezig om de boel op te vrolijken. De super carnavalsmiddag begint om 14.30 uur in het voorcafé en vervolgens wordt de hele zaal erbij betrokken. De entree voor niet passe-partouthouders is 5 euro. Na de prijsuitreiking een speciaal optreden van niemand minder dan de Zingende Schlager: Dave Schoemacher.

Prins Laurentius bezoekt maandag overdag, met zijn adjudant, zieken die het carnaval niet kunnen bezoeken. "En in de avond vieren we vanaf 19.30 uur ons Wognums carnaval in de Krotenbunker met de verruckte halbe stunde en een optreden van het nieuwe landelijk bekend wordende feestteam Kornuiten & Co, met hun nieuwe hit Ga je met me mee. Demasqué vindt om 21.30 uur plaats. Benieuwd wie er allemaal zijn? Dan moet je komen!"

Dikke Dolle Dinsdag

De prins en zijn gevolg bezoeken de volgende dag de scholen en vanaf 14.30 uur begint de Dikke Dolle Dinsdag voor de jeugd van 40+, 50+ en ouder in de Krotenbunker, met muziek van Joyride. Aansluitend 'DIMIBO' met Bauern stamppot-buffet. Wie uit het werk zin heeft om aan te sluiten, aarzel dan niet om te komen. Graag vooraf opgeven bij één van de bestuursleden voor het buffet of op de Dikke Dolle Dinsdag zelf. Lekker mee-eten, 'ientje toe' en feest vieren tot Demasqué.

Kom naar Wognum

"Wij hopen iedereen terug te zien tijdens één van de evenementen", zegt de prins van de carnavalsvereniging. "En mocht iemand nu denken: carnaval dat is niets voor mij, nou, dan bent u waarschijnlijk nog nooit in Wognum bij De Krotenkokers geweest. Wij weten zeker dat er iets in ons programma zit, dat u bevalt. Gewoon komen dus! De zondagmiddag na de optocht is net zo gezellig als de vrijdag tijdens de harddraverij met kermis! Namens het bestuur van de Krotenkokers carnavaleske groeten en tot ziens tijdens onze carnavalsfeest op zijn Duits!"

Meer weten over de carnavalsvereniging? Kijk op www.krotenkokers.nl voor meer informatie.

Meer berichten