`Samen delen, samen helen` - Astrid en Jack brengen ouders 'zelfbevrijde' kinderen bij elkaar

  Nieuws
Jack en Astrid hopen dat lotgenoten steun bij elkaar vinden. (foto Vincent de Vries/ Rodi Media)
Jack en Astrid hopen dat lotgenoten steun bij elkaar vinden. (foto Vincent de Vries/ Rodi Media) (rodi.nl)

REGIO – ‘Had ik maar…’ Bij veel ouders van kinderen die zichzelf van het leven beroofd hebben, spookt dat ene zinnetje door hun hoofd. Ze voelen zich schuldig, hebben het gevoel ergens tekort te zijn geschoten. De Alkmaarse Astrid van Vugt en Hoogkarspeler Jack Keijzer herkennen deze gevoelens; zij hebben ook allebei een zoon verloren door zelfdoding. Zelf spreken ze overigens liever over 'zelfbevrijding'. Hoe verschillend hun persoonlijke verhalen ook zijn, ze begrijpen wat de ander doormaakt. Om mensen die in hetzelfde schuitje zitten te kunnen steunen, organiseert Astrid vrijdag 16 maart een lotgenotendag voor ouders die een kind verloren hebben door suïcide.

"Het wordt een laagdrempelige en ontspannen bijeenkomst, waarbij iedereen de kans krijgt zijn verhaal te doen, om zo betekenis te kunnen geven aan de dood van zijn kind”, vertelt Astrid. "Het samen delen van verdriet, met gelijkgestemden, herkenning en erkenning bij elkaar kunnen zoeken is van groot belang voor de rouwverwerking, te kunnen helen en weer door te kunnen leven.” Astrid en Jack willen hun verdriet om de dood van hun zonen omzetten in iets positiefs: anderen helpen de draad van hun leven weer op te pakken. Astrid richtte daarom de Rogier Hulst Foundation op en Jack gaat het land door om lezingen te geven. Zo houden ze niet alleen de herinnering aan hun kind levend, maar kunnen ze tevens een reddingsboei zijn voor anderen.

Het leven houdt niet op

De cijfers rond zelfdoding zijn confronterend. Onder jongeren is zelfdoding een van de belangrijkste doodsoorzaken. Astrid: "Soms is het een impulsieve daad, soms juist zorgvuldig voorbereid. De een heeft een afscheidsbrief achtergelaten, de ander laat zijn nabestaanden in het duister tasten over de reden. Als je met veertig lotgenoten praat, krijgt je veertig compleet verschillende verhalen. Niet iedereen kan met zijn verhaal ergens terecht, voelt zich gehoord. Voor al die mensen organiseren we de lotgenotendag. Het wordt een bijeenkomst waar mensen steun bij elkaar kunnen vinden, maar die hen ook laat zien dat het leven niet ophoudt na het overlijden van je kind."
De landelijke lotgenotendag is vrijdag 16 maart van 10.00 tot 16.00 uur in Conferentiecentrum Drakenburg aan de Dr. Albert Schweitzerweg 1 in Baarn. Aanmelden voor deze informele bijeenkomst kan via rogierhulstfoundation@gmail.com. De Rogier Hulst Foundation is op zoek naar weldoeners die de organisatie willen ondersteunen.
Meer weten? Kijk op www.rogierhulstfoundation.nl.

Meer berichten