'Toneelspelen is het mooiste om te doen' - Cunera presenteert Herfst in Schoorl

  Nieuws
Het echtpaar Van Beem gaat op vakantie naar Schoorl. Wat zij daar allemaal beleven? Kom naar één van de voorstellingen van Cunera. (Foto: aangeleverd)
Het echtpaar Van Beem gaat op vakantie naar Schoorl. Wat zij daar allemaal beleven? Kom naar één van de voorstellingen van Cunera. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

NIBBIXWOUD – Toneelgroep Cunera speelt 19 en 20 oktober om 20.30 uur het toneelstuk Herfst in Schoorl van toneelgroep Het Volk in De Dres, aan de Lange Dres in Nibbixwoud. Het stuk gaat over dementie. Nibbikker Koos Wenker (62) is sinds 1981 lid van toneelgroep Cunera. Hij heeft verschillende bestuursfuncties gehad van penningmeester tot voorzitter. "Maar als het even kan, help ik mee met allerhande werkzaamheden", meldt hij enthousiast. "Podiumopbouw, decoropbouw, wat al niet meer. Maar toneelspelen zelf is natuurlijk het mooiste om te doen."

Hoofdrollen

Lenie Hoogland uit Nibbixwoud (schoonzus van Koos) zag een aantal jaren geleden het stuk in Hoorn. "Daar wij in de vereniging inmiddels de oudsten zijn, vonden wij het leuk om tussen de andere uitvoeringen door iets op de planken te zetten. Lenie gaf aan Herfst in Schoorl te willen spelen. Niet wetende dat alzheimer en dementie momenteel heel actueel is in de media", zegt Koos. "Het stuk heeft maar twee rollen en die worden vervuld door Lenie en mezelf. De regie is in handen van Jos Hoogland, dit is ook zijn regiedebuut."
Manus van alles

Koos is echt een 'Manus van alles'. Hij is niet alleen betrokken bij Cunera, maar trekt ook al vijftien jaar lijnen op de velden van voetbalvererniging SEW. "En sinds een paar jaar ben ik secretaris van het dorpsveiling-comité in Nibbixwoud en dat doe ik met veel plezier. Ook ben ik samen met Harry op den Kelder en Cees Ursem al vier jaar bezig met het maken van een dorpsfilm over Nibbixwoud. Dit gaat terug vanaf 1950 toen de eerste wielerronde van Nibbixwoud van start ging, tot de opening van De Dres in 2016. Dit allemaal van filmbeelden die inwoners van Nibbixwoud maakten en afstonden aan ons. Want er is in ons dorp zoveel gebeurd. Een tijdrovende klus, maar de film wordt héél mooi, denken wij."
Toneelgroep Cunera

De vereniging bestaat inmiddels 39 jaar en is naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van de Cunerakerk heropgericht. Eerst onder de naam Toneelvereniging St. Cunera, echter vorig jaar is de naam veranderd in Toneelgroep Cunera. De groep bestaat uit dertig leden, inclusief jeugd én daaromheen de nodige vrijwilligers. " Het is een hele leuke en gezellige toneelclub, die over het algemeen twee keer per jaar een uitvoering geeft. Eenmaal met de oudere leden en een keer met de jeugdleden, aangevuld met volwassenen, als dat nodig is. In Herfst in Schoorl spelen geen jeugdleden mee. Zij presenteren 27 januari het jeugdstuk 'Heksen kun je niet vertrouwen! En kabouters?' De andere leden voeren 29 en 30 maart het stuk 'Gouwe Handjes' op. Zet dat alvast maar in de agenda", geeft Koos als tip.
Tragikomedie

De tragikomedie Herfst in Schoorl gaat over het echtpaar Van Beem. Sinds zijn pensionering heeft de heer Van Beem last van stemmingswisselingen. Het stel besluit, nu het nog kan, om er een weekje op uit te gaan naar het zomerhuisje van de broer van de heer Van Beem in Schoorl. Daar blikken zij terug op een lang niet altijd even soepel verlopen huwelijk. Gezien de gezondheid van Herman is het nog maar de vraag hoe ze zich moeten voorbereiden op het loslaten na zoveel jaren samen. Een voorstelling waarin ook gelachen wordt, maar waarin het publiek ook ziet wat de impact van dementie en alzheimer is.
Inleven rol

Koos en Lenie speelden in vele stukken, maar om zich in te leven in de rollen van Herman en Pauline vonden zij best moeilijk. "We verdiepten ons in hoe om te gaan met iemand die dementie of alzheimer heeft en keken hoe iemand is en doet als die aan één van deze ziektes lijdt. Om dat te spelen is moeilijk, maar een uitdaging!", geeft Koos aan.
Nieuwsgierig geworden? Kaarten zijn nog verkrijgbaar voor deze beide voorstellingen. Reserveren kan via toneelgroepcunera@gmail.com of bellen naar 0229-571312. Een kaart kost 9 euro, inclusief koffie.

Meer berichten