Oostzaanse Romy Busch en Tijmen Stroo sprintkampioen

Romy
Romy ((Foto: Aangeleverd))

OOSTZAAN - Romy Busch en Tijmen Stroo uit Oostzaan zijn op zaterdag 18 januari in hun klasse kampioen geworden tijdens het Zaanse open kampioenschap sprint. De wedstrijden zijn voor het derde opeenvolgende jaar in Haarlem verreden.

Meer dan 70 schaatsers hadden zich voor deze wedstrijd aangemeld. Naast vele schaatsers van STG Zaanstreek, waren ze afkomstig van ijsclubs uit de omgeving, maar wel woonachtig in de Zaanstreek. Ook waren er Zaanse schaatsers die niet lid waren van een ijsclub en hun kans schoon zagen om ook vrij baan te krijgen om hun wedstrijd te schaatsen.

Bijzonder aan deze avond was de presentatie van de STG selectierijders in de hagelnieuwe wedstrijdpakken. Deze zijn voor 7 toppers van STG gesponsord door Coaton BV uit Assendelft. De directie van Coaton was deze avond te gast en Bob Reddering heeft het eerste startschot van de avond gelost.

De pupillen, onderverdeeld in 3 leeftijdsgroepen, openden het toernooi met het rijden van 2 x een 100 meter, later gevolgd door een 300 meter. Met enige toelichting van de trainers van STG konden ook de minder geoefende schaatsers hun wedstrijden rijden en met eigen naam op het score bord aflezen hoe snel ze gereden hadden. Daar zaten de nodige persoonlijke records bij!

De deelnemers vanaf junioren C, 15 jaar en ouder, reden ook 3 sprintafstanden, een 100, 300 en 500 meter. Ook hier werd de strijd op het scherpst van de snede gevoerd en draaide het om honderdsten van secondes verschil. De tijden over de drie afstanden worden verrekend naar een 500 metertijd en bij elkaar opgeteld. Op een enkele valpartij na kwam iedereen zonder kleerscheuren over de streep en kon het klassement worden opgemaakt.

Bij senioren en Masters (40 jaar en ouder) spatten bij de starts de stukken uit het ijs. Omdat de afstanden relatief kort zijn is de start van zeer groot belang. Uiteindelijk kon er maar één Zaans kampioen worden van de 28 deelnemers. Bij de dames was het Miranda Dekker die aan het langste eind trok. Bij de mannen en over alle categorieën was Arvin Wijsman de allersnelste over drie afstanden. Met een puntentotaal van 133.286 stak Arvin ruim boven de rest uit. Als voormalig landelijk rijder tot 2016, die ook op de beste internationale banen gereden heeft als zoals Calgary, was dit resultaat niet helemaal onverwacht.

Voor de volledige uitslag zie www.stg-zaanstreek.nl.

Meer berichten