Burgemeester Marjan van Kampen-Nouwen van gemeente Schagen.
Burgemeester Marjan van Kampen-Nouwen van gemeente Schagen. ((Foto: Pierre Mettes))

'Paasvee brengt jong en oud samen'

SCHAGEN - "Paasvee is een feest waar jong en oud samenkomen", zegt burgemeester Marjan van Kampen - Nouwen van gemeente Schagen. Inmiddels mag zij hét evenement van Schagen en de regio voor de zesde keer bezoeken met haar ambtsketen. "Voor Schagen en de regio is Paasvee ontzettend belangrijk en echt een feest waar iedereen elkaar ontmoet tijdens de veekeuring en aansluitend het feest in de plaatselijke horeca."

"Overweldigend om te zien"

De burgemeester roemt het enthousiasme van zowel de deelnemers als het bezoekende publiek. "Elk jaar weer vind ik dat overweldigend om te zien. Het enthousiasme waarmee zowel de veehouders als de talloze vrijwilligers en de bezoekers het evenement beleven. Paasvee is een traditie die inmiddels al weer haar 121e editie beleeft, maar dat betekent niet dat het bestuur van de organiserende vereniging stil blijft zitten. Zij kijken jaarlijks wat er beter kan en zodoende staan er tegenwoordig bijvoorbeeld schermen op de Markt, waardoor iedereen goed zicht heeft op het evenement."

Verantwoordelijkheid

Bij het organiseren van een evenement als Paasvee wordt er vanzelfsprekend veel aandacht besteed aan de veiligheid, aangezien er ook risico's kleven aan een feest dat zoveel bezoekers naar het centrum van Schagen trekt. "Een incident zoals vorig jaar gebeurde in zaal Alpha is iets waar niemand op zit te wachten. Juist doordat wij vooraf goed overleg hebben gepleegd met Stichting Evenementen Schagen én de politie, weet ik zeker dat zowel de horeca als de overheid erg bezig zijn met het veiligheidsaspect", stelt de burgemeester. "Echter, ook de bezoekers hebben een verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat Paasvee een feest is en blijft voor iedereen. Gedraag je als gast en doe geen gekke dingen. Zo blijft Paasvee een feest dat het bezoeken waard is."

Terugkijkend op de jubileumeditie van 2018 verwacht de burgemeester wel dat het weer tijdens Paasvee een stuk beter zal zijn, aangezien het evenement nu een maand later plaats vindt. "Ik verwacht dat Paasvee dit jaar vooral buiten gevierd gaat worden. Als het even kan, dan kijk ik vanaf de Grote Kerk naar het evenement. Dat biedt een geweldig uitzicht over het feest dat Paasvee is en daar kijk ik nu al naar uit."

Meer berichten