(Foto: aangeleverd)

Winterwandeling Magnusrijders langs kerken en kapellen

SCHAGEN - De winterwandeling van ijsclub De Magnusrijders in Schagen, zondag 29 december, leidt langs vijf kerken en kapelletjes. Begin- en eindpunt is 'de herberg' op de ijsbaan, waar de verse snert geduldig staat te pruttelen.

Vanuit het Nic. Veldboer sportpark aan de Snevert in Schagen zijn twee routes uitgezet, van 9 en 16 km. Wandelaars kunnen hier tussen 10.00 en 13.00 uur inschrijven en vertrekken. Voorzien van een routebeschrijving, inclusief 30 cent voor een kaarsje, volgt een rondgang langs onder meer de kapel aan de Keins. Precies 500 jaar geleden opgericht ter ere van Maria. Vanzelfsprekend zijn de Grote kerk op de Markt en de Christoforuskerk in de route opgenomen. Deze gebouwen zijn toegankelijk en er is deskundige toelichting. Ook in het kerkje van Valkkoog (in de lange route) gaat een interessante geschiedenis schuil. Onderweg valt er tevens van orgelmuziek te genieten. Voorts duiken er onbekende kerkjes op, verborgen in oude woonbuurten. Ze vertegenwoordigen kleine geloofsgemeenschappen, met een rijke historie en bijzondere architectuur.

Zoals alle wegen uiteindelijk naar Rome leiden, voert de winterwandeling naar het ijsbaanterrein met de keet als de finale kapel. In deze herberg volgt het laatste stempeltje. Bij de warme kachel is hier volop gelegenheid na te praten en te genieten van de verse erwtensoep, warme chocomel en glühwein. Deelname 6 euro per persoon, voor donateurs van de Magnusrijders is de wandeling gratis. Honden mogen mee, behalve in de kerken. Er zijn toiletten op de route aanwezig.

Meer info: www.demagnusrijders.nl of bellen met Ton Smakman, tel.: 06-11401779.

Yvette van der Does
Meer berichten