Picknicken bij Piet Pann: Geen terras maar kleedjes als coronaprotest

Algemeen
Kleedjes in plaats van een terras bij Piet Pann (foto: Vincent de Vries)
Kleedjes in plaats van een terras bij Piet Pann (foto: Vincent de Vries) (Foto: Vincent de Vries )

SCHAGEN - Duizenden horecazaken in het land protesteren vandaag tegen de coronamaatregelen door de terrassen open te gooien. Maar het kan ook net even anders. Nico Grundmann, eigenaar van Havana en Piet Pann in Schagen, heeft waar normaal gesproken het terras uitgestald is, leuke vrolijke kleedjes uitgestald. Gasten kunnen zo heerlijk in het zonnetje zitten en op gepaste afstand genieten van een hapje en een drankje dat ze hebben afgehaald.

We willen geld verdienen en niet ons handje ophouden

Nico heeft voor zijn etablissement Piet Pann 8 kleedjes neergelegd waar gasten op kunnen zitten. Ook heeft hij er een aantal over wat bankjes verderop gelegd, zodat het wat lekkerder zit. Piet Pann is de hele dag open voor afhaal en bezorgen, en deze actie voegt net even iets extra’s toe.

“We zagen deze ludieke actie in Breda, dus ik dacht, dat kunnen we in Schagen ook.” De eigenaar van Havana en Piet Pann bedacht deze picknickactie mede omdat het toch wel lekker weer wordt. “Kijk, we laten zien dat dit veilig en conform de regels is. Geen kleedjes in het park, maar gewoon buiten op straat. Buiten is het veilig. We zijn een half jaar dicht, dat kan niet langer!”

Controles van Boa’s

Enkele Boa’s komen op het etablissement af en vragen naar de eigenaar. “Ze zeiden dat er geen mensen op de kleedjes mochten zitten omdat wij betalen voor het terras, wat dus dicht is. Maar wij hebben als ondernemer de afspraak met de gemeente Schagen, dat we pas precario betalen als we mensen op het terras bedienen. En dat doen we nu niet, dus mensen mogen gewoon blijven zitten en iets nuttigen wat zij hebben afgehaald. Het terras is niet van stal gehaald, dus we krijgen geen boete.’’

Geen handje ophouden

De 51 jarige ondernemer werkt al een kleine dertig jaar in de horeca. Ik ben blij dat mijn zaken al een tijdje bestaan, dus we hebben een buffer. Maar we moeten gewoon open. Voor ons als ondernemer, voor ons personeel. Ik wil zelf mijn geld verdienen in plaats van een handje ophouden.” 

Het feit dat ook tijdens de laatste persconferentie de horecabranche volledig werd genegeerd door Mark Rutte en Hugo de Jonge, raakte Gründmann diep. Het doet pijn alsof je af geserveerd bent. Alsof we er niet toe doen. Daarom is deze actie belangrijk, laten zien dat we er zijn en dat we constructief willen meedenken aan een oplossing. We moeten door en onze toekomst veiligstellen.