Brandweerkorpsen uit Haaglanden ingezet voor zeer grote brand in Delft: NL-Alert verzonden

112-nieuws
Afbeelding
(Foto: Regio15)

Vanmiddag is er een zeer grote brand uitgebroken bij de Jysk op woonboulevard Leeuwenstein.

De melding van de brand kwam rond kwart voor vijf binnen bij de meldkamer van de brandweer. Brandweereenheden van kazernes Delft en Den Hoorn werden met spoed opgeroepen. Zo’n vijf minuten later schaalde de brandweer op naar ‘grote brand’ en vrij snel daarna naar ‘zeer grote brand’ GRIP1.

Er werd in verband hiermede extra materieel en personeel gealarmeerd van kazernes in De Lier, Wateringen, Pijnacker Nootdorp, Leidschendam-Voorburg, Loosduinen, Rijswijk, Laak en Honselersdijk.

Een grote rookwolk is vanaf afstand zichtbaar. Een grote rookwolk is vanaf afstand zichtbaar. Het lijkt erop dat de rook over het centrum van Delft trekt. 

Een politiehelikopter vliegt in de lucht nabij de brand. Bij de brand is niemand gewond geraakt.

17:25 uur: er is een extra brandweerpeloton opgeroepen, met voertuigen uit Leidschenveen Loodsduinen en Leidschendam-Voorburg. Ook is er een extra hoogwerker onderweg vanuit Rotterdam, kazerne Frobenstraat.

17:50 uur: In verband met de brand is er een NL-Alert verzonden.
Er trekt veel rook over Delft, Rijswijk en Den Haag. Blijf uit de rook.

Heeft u last van de rook? Ga naar binnen, sluit ramen en deuren en zet mechanische ventilatie uit.
Blijf weg van de locatie van de brand. De hulpdiensten hebben de ruimte nodig.

18:15 uur: De hulpdiensten hebben bewust een groot gebied geselecteerd voor het verzenden van het NL-Alert. Daardoor zullen ook mensen de melding ontvangen die geen en erg weinig last van de rook hebben.
Het kan ook zijn dat mensen de melding niet hebben ontvangen, maar wel in het gebied zijn.
Let vooral op de adviezen van de hulpdiensten en volg deze op indien van toepassing.

 19.15 uur: de brand is nog steeds niet onder controle en lijkt steeds opnieuw op te laaien. Een van de vier aanwezige hoogwerkers is defect geraakt. 

21.15 uur: firma Knijnenburg heeft een gat in de achtergevel van het pand van Jysk gemaakt. Met behulp van de blusrobot wordt er nu veel water direct op het vuur gespoten.

21.20 uur: ten behoeve van de aflossing is een brandweerpeloton vanuit Hollands-Midden onderweg. Het betreft vier tankautospuiten en een redvoertuig uit Katwijk, Hazerswoude, Lekkerkerk, Nieuwerkerk e/d IJssel en Noordwijk.

22.30 uur: er is opnieuw een NL-Alert verzonden. Ditmaal met de boodschap dat alles weer veilig is.