Aan het werk met de Franse Slag

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Frans Limbertie)

“Onze klanten zijn belangrijk voor ons”

Frans Limbertie

Groot Rijswijk verslaggever Frans Limbertie ging weer eens op pad voor de rubriek ‘Met de Franse Slag’ en belandde bij de Portugese Delicatessenwinkel Sabores de Portugal, sinds november vorig jaar gevestigd aan de Kerklaan.

Rijswijk - Het was Frank Rouwendal, oudleraar Nederlands en tevens goede vriend van de talkshow RondomRijswijk, die mij tipte hier eens langs te gaan. Volgens hem een bijzondere winkel, waar je bovendien als klant door eigenaren José Fernandes en Mylene Leegwater ook nog eens goed wordt geïnformeerd over al de fijne producten die een land als Portugal te bieden heeft. Ik ben dan ook van harte welkom om een paar uurtjes mee te helpen in hun speciaalzaak. Met een pittige cappuccino word ik ontvangen. Mylene doorliep de modeacademie, woonde overal: van Amsterdam, Utrecht en Haarlem tot zelfs in Parijs, en ze ontwierp kinderkleding. Een paar jaar terug streek ze neer in deze buurt. Met Fernandes werkt zij al jarenlang samen, voornamelijk met de levering van kinderkleding aan winkels. “De branche liep wat achteruit, dus richten we ons nu even op de delicatessen,” geeft ze aan. Het is vast wel even een omschakeling voor Mylene, van de kinderkleding naar de Portugese delicatessen? “Dat zeker ja, maar langzaam groei ik hierin. Van wijnen heb ik echter niet zo veel verstand, dat moet ik nog een beetje leren hoor.” De heer Fernandes woont al 55 jaar in Nederland, heeft de respectabele pensioengerechtigde leeftijd al lang bereikt, maar vindt het werken te leuk om er mee te stoppen. “Als geboren Portugees weet ik natuurlijk veel over de producten die we verkopen en het is een hele eer om het publiek daarmee kennis te laten maken.”Vaste klant Carla, van de Wereldwinkel even verderop, komt binnen en ik vraag beleefd waarmee ik haar van dienst kan zijn.“Ik ben dol op de vis hier, die is zo heerlijk,” zegt ze. Vandaag gaat Carla voor de Portugese zalm. Frank Rouwendal is inmiddels ook gearriveerd. Kunnen we aan hem een wijntje slijten? “Jazeker,” laat hij weten. “Ik ga er direct eentje uitzoeken, samen met de olijfolie, ook zo voortreffelijk hier.” Een goede wijn is volgens hem de zogenaamde Casa de Saima. “Deze wijn wordt gemaakt op een klein landgoed van een weduwe. Als je er een paar van hebt gedronken, voel je de volgende dag geen hoofdpijn.” Fernandes vertelt: “Onze wijnen worden op de ouderwetse manier gemaakt, en dat is tot aan de knieën in de druiven stampen.” Frank roept enthousiast dat je dit vooral goed proeft. Op naar de volgende klant: Daisy komt speciaal voor Pastéis de Nata. Per toeval is ze hier de eerste keer belandt en zag ze deze koekjes staan. “Ik heb ze gewoon een keer geprobeerd en sindsdien koop ik ze vaker. Vooral mijn dochter is er gek op.” Mylene legt uit dat dit speciale koekjes uit het klooster zijn, die de nonnen hebben bereid. “Het zijn eigenlijk kleine gebakjes in de vorm van een muffin, gevuld met vanilleroom. Je kunt wel stellen dat dit gebakje, samen met onze zelfgemaakte mondkapjes, ons populairste product is.”