Dierenambulance start basiscursus voor nieuwe vrijwilligers

Algemeen
Liefde voor dieren is één van de voorwaarden om vrijwilliger te worden bij de Dierenambulance.
Liefde voor dieren is één van de voorwaarden om vrijwilliger te worden bij de Dierenambulance. ((Foto: Dierenambulance Den Haag))

Dierenambulance Den Haag kampt met een tekort aan vrijwilligers. Om mensen over de streep te trekken, start de organisatie in maart met een basiscursus. De cursus is geschikt voor mensen die wel interesse hebben voor een vrijwilligersfunctie bij de Dierenambulance, maar eraan twijfelen of ze wel over voldoende kennis beschikken. 

De nood is met name hoog bij de centralisten en ambulancechauffeurs. Hier kan de organisatie tientallen nieuwe vrijwilligers goed gebruiken. Via de interne opleiding kunnen belangstellenden hiervoor klaargestoomd worden. De basiscursus start in maart. 

Vrijwilligers zijn voor de organisatie noodzakelijk om zeven dagen per week bereikbaar te blijven, jaarlijks meer dan 50.000 telefoontjes te beantwoorden en meer dan 16.000 ritten te rijden om dieren in nood te helpen. 

‘Ook wij voelen de krapte op de arbeidsmarkt’

“Het is voor bedrijven al lastig om vacatures voor betaalde functies in te vullen. Ook wij voelen de krapte op de arbeidsmarkt, maar we geven natuurlijk niet op”, zegt Angelo Rens, directeur Dierenambulance Den Haag. Volgens hem is deze periode voor vrijwilligers ideaal om te beginnen. Het is wat rustiger, de ervaren medewerkers en vrijwilligers hebben de tijd om nieuwe mensen volop aandacht te geven en hen goed in te werken. In deze periode stomen we nieuwe vrijwilligers klaar voor de drukke lente en zomer.”

De basisopleiding bestaat uit vijf modules: Dierenhospitaal en Ambulance Den Haag, huisdieren, wilde dieren, identificatie en EHBO. Rens: “We behandelen onder andere wie wij zijn, wat we doen, waar we voor staan, maar ook een gezonde dosis basiskennis over de wilde dieren en huisdieren. Ten slotte bevat de basiscursus een module over EHBO bij dieren. De opleiding wordt op vijf dinsdagavonden gegeven en iedere les duurt ongeveer 2,5 uur. Naast de lessen op de dinsdagavonden moet je uitgaan van ongeveer 10 uur aan zelfstudie voor de gehele basisopleiding.” Aan de basisopleiding zijn geen kosten verbonden.

‘We bieden voor ieder wat wils’

Rens benadrukt dat je niet voor iedere functie avontuurlijk ingesteld hoeft te zijn. “Als ambulancechauffeur maak je het nodige mee, maar we zijn ook hard op zoek naar centralisten. Als centralist hoef je niet te tillen, springen of dieren te vangen. Het is dan vooral belangrijk dat je de mensen goed te woord staat, de chauffeurs duidelijk aanstuurt en met computers om kunt gaan. We bieden dus echt voor ieder wat wils.” Meer informatie en aanmelden: https://dierenambulancedenhaag.nl/opleiding/