Rijswijk op koers voor gezonde financiële positie

Algemeen
Wethouder Financiën Jeffrey Keus had het goede resultaat wel zien aankomen
Wethouder Financiën Jeffrey Keus had het goede resultaat wel zien aankomen (Foto: Remie Kranendonk)

Elk jaar doet BDO Accountants & Adviseurs een benchmark onder alle gemeenten in Nederland en kijkt hoe het is gesteld met de financiële positie van gemeenten. Dit jaar is het rapportcijfer van Rijswijk aanzienlijk verbeterd. Vorig jaar bungelde Rijswijk nog onderaan met een dikke onvoldoende. Nu scoorde Rijswijk een keurige ruim voldoende. Wethouder financiën, Jeffrey Keus is niet verrast met dit goede resultaat. Sinds 2020 is bewust gewerkt aan de financiële gezondheid, weerbaarheid en wendbaarheid van Rijswijk. Daar zien we nu de resultaten van. In het BDO-rapport geeft hij ook een toelichting bij de eigen resultaten en aanpak. 

Rijswijk bungelde in de afgelopen jaren altijd onderaan de BDO-lijst. Daar moest verandering in komen. Niet door rücksichtlos te gaan bezuinigen, dat is slechts een oplossing voor de korte termijn. Rijswijk heeft ingezet op de middellange en lange termijn aanpak om Rijswijk weer financieel gezond te maken.

Rapportcijfer 7

Door deze aanpak is Rijswijk nu beoordeeld met een rapportcijfer 7 – na twee achtereenvolgende jaren het rapportcijfer 3 te hebben gekregen voor de financiële gezondheid. “Dit komt onder meer door de tekorten terug te dringen en procedures te versnellen. Hierdoor konden we op RijswijkBuiten versnellen en onze schuldenpositie verbeteren.”, aldus wethouder Keus. 

Groeifonds Rijswijk voor duurzame investeringen

“En wat ons natuurlijk heeft geholpen zijn de Eneco-miljoenen. Met een deel hebben we reserves aangevuld om eventuele tegenvallers op te vangen. De rest hebben we aangewend voor het zogenaamde Groeifonds Rijswijk, dat is bedoeld voor duurzame investeringen om Rijswijk klaar te maken voor de toekomst.”

Uitdagingen

“We liggen nu goed op koers om toe te groeien naar een financieel gezonde gemeente op de middellange en lange termijn, maar onzekerheden liggen op de loer. Denk aan de herverdeling van het gemeentefonds en de beperkte inkomsten die we ontvangen vanuit het Rijk voor o.a. de jeugdzorg en de WMO.” Het BDO-rapport concludeert dat de uitdagingen voor het lokale bestuur groter zijn dan ooit. Er is behoefte aan financiële stabiliteit. Rijswijk is het volledig eens met deze conclusie.