Binnenkort drinkwater tappen op straat uit bijna tweehonderd jaar oude waterpomp

Algemeen
De gerestaureerde waterpomp versterkt ‘t historische karakter van het oude centrum. Met v.l.n.r. Michel Helgers, Dirk Jan van de Boogaard en Armand van de Laar.
De gerestaureerde waterpomp versterkt ‘t historische karakter van het oude centrum. Met v.l.n.r. Michel Helgers, Dirk Jan van de Boogaard en Armand van de Laar. (Foto: Robert Heijdemann)

Een rijksmonument, de oude Rijswijkse waterpomp uit 1831. Een echte aandachtstrekker in het oude historische centrum. Onder toeziend oog van wethouder Armand van de Laar (D66) werd vrijdag de laatste hand gelegd aan de restauratie van het pompmechanisme. Begin april komt er na meer dan vijftig jaar ook (drink)water uit de pomp.

Door Robert Heijdemann

Een lang gekoesterde bewonerswens komt hiermee in vervulling. “Met de werkende waterpomp versterken we het historische karakter van Oud Rijswijk”, vertelt wethouder Van de Laar. “De oude waterput is in oude glorie hersteld”.

Restauratie echte uitdaging

De bijna tweehonderd jaar oude pomp was er slecht aan toe. “Vooral het pompmechanisme had veel te lijden gehad van binnendruppelend vocht. Een dikke laag roest maakte de restauratie tot een echte uitdaging”, vertelt Dirk Jan van de Boogaard van het gelijknamige aannemersbedrijf, terwijl met een kraan de zwengel weer wordt bevestigd. Met succes nam hij ook al de pomp op het Lange Voorhout en die bij de Grote Kerk in Den Haag onder handen. 

Met emmer water halen

In vroeger dagen hadden de huizen nog geen eigen wateraansluiting. Met emmers haalden ze sinds 1550 water uit een put. In 1831 werd het makkelijker, toen verscheen naast de put de ons nu zo bekende waterpomp. Met een koperen leeuwenkop en een lantaarn. De put is in 1620 afgedekt met een ronde koepel en deed dienst tot 1929. Deze waterput werd in 2010 officieel onthuld en afgedekt met een glasplaat waar overheen kan worden gelopen.

Drinkwater uit de pomp

De pomp is een Rijksmonument, dus een geslaagde restauratie is belangrijk. Maar wat zou het leuk zijn als passanten hier hun waterflesjes kunnen vullen. Net zoals eeuwen geleden ook gebeurde met de emmers. Dunea en de Gemeente Rijswijk hebben hiervoor de handen ineen geslagen. “Werd vroeger grondwater uit de waterput gebruikt, straks is het drinkwater. We maken een aansluiting op de waterleiding en een afvoer”, legt Michel Helgers van Dunea uit. “Deze waterput wordt een officieel watertappunt, zoals er in de regio 250 zijn. Ook Rijswijk telt er al veel bij scholen en in parken.”

Feestelijke ingebruikneming

De Dunea-tappunten zijn van 1 april tot en met 1 oktober aangesloten. “Gedacht wordt aan een feestelijke ingebruikname begin april”, vertelt Eric Wilderbeek van het Winkelcentrum Oud Rijswijk. Ook Michel Helgers is enthousiast. “In het kader van de duurzaamheid zijn de tappunten erg belangrijk. Nu kopen mensen plastic waterflesjes. Wij willen bij de opening bidons uitdelen, die elke keer opnieuw gevuld kunnen worden.”

De waterpomp in vroeger tijden.