Hoogmadesche molen in Hoogmade.
Hoogmadesche molen in Hoogmade. (Foto: Hannie van der Wielen)

Nationale Molendag 2022, 14 en 15 mei in Zuid-Holland

Algemeen

Het belooft een heerlijk zonnig weekend te worden. Met een aangenaam windje voor de wieken. Op 14 en 15 mei 2022 is het Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland. Honderden wind- en watermolens zijn open voor het publiek en draaien. Molenaars en vrijwilligers staan te popelen om hun passie voor deze ‘levende’ monumenten te delen. Bij veel molens wordt er een feest van gemaakt, met rondleidingen, exposities, markten, muziek, pannenkoeken en kinderactiviteiten. De jongste bezoekers krijgen vaak ook een cadeautje mee naar huis. 

Op www.nationalemolendag.nl is alle informatie te vinden.

Elke molen een eigen verhaal

Nederland heeft molens in allerlei soorten en maten én functies. Van kleine ‘spinnenkoppen’ tot grote stellingmolens, houten standerd- en wipmolens, achtkante grondzeilers en ronde stenen molens enzovoort. Dat molens graan kunnen malen en water kunnen verplaatsen weet iedereen wel. Dat molens ook hout zagen, olie slaan, gerst tot gort pelen, papier maken of krijt malen is een stuk minder bekend. Omdat molens eeuwenoude werktuigen zijn die met veel vakmanschap en liefde zijn bediend is ook elke molen door de jaren heen steeds een beetje veranderd aan aangepast aan nieuwe omstandigheden, nieuwe functies en nieuwe molenaars. Zo is elke molen uniek en heeft zijn eigen verhaal. Kom óók op bezoek. De molenaar vertelt graag de bijzonderheden van zijn of haar molen.

Een paar voorbeelden:

- Molen Kyck Over Den Dyck in Dordrecht kreeg deze naam niet voor niets. Vanaf de molen is het uitzicht over Dordrecht en het water prachtig. Tijdens Nationale Molendag worden rondleidingen en lezingen gegeven, pannenkoeken gebakken en zijn er leuke activiteiten voor de kinderen. Zij kunnen bijvoorbeeld leren hoe je wilgentenen kunt vlechten. Vanaf de molen leggen zendamateurs contact met andere molens over de hele wereld, tijdens de actie Mills on the Air.

- De ”Reuzen van Schiedam” draaien op zaterdag alle drie. De monumentale Schiedamse brandersmolens zijn de hoogste molens ter wereld. Tijdens de Nationale Molendagen openen deze reuzen hun deuren en zijn ze van binnen te bewonderen. Bij Museummolen De Walvisch is een expositie. Ook is er een verhalenverteller, muziek en een markt rond de molen, Er worden pannenkoeken bakken en er zijn leuke activiteiten voor de kinderen.

- In Zoetermeer staat stellingmolen De Hoop. Daar is op zaterdag 14 mei het Zoetermeers Molenontbijt van 09.00 tot 11.00 uur. Boven, op de stelling is een beperkt aantal (30) plaatsen voor een heerlijk ontbijt, gecombineerd met een prachtig uitzicht. Ook aan de voet van de molen kan worden ontbeten. De hele dag zijn er rondleidingen. Er is muziek en er worden pannenkoeken gebakken. Voor de kinderen zijn er leuke activiteiten.

Er zijn nog vele andere molens open, in Zuid-Holland en de rest van Nederland. Kijk op de website voor openingstijden en alle andere informatie.

Extra activiteiten tijdens Nationale Molendag

Op Nationale Molendag is voor iedereen wat extra’s te beleven. Vrijwilligers bij de molens zijn vaak al weken en soms maanden bezig met de voorbereidingen. Nationale Molendag wordt georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen en Het Gilde van Vrijwillig Molenaars. Daarnaast wordt de dag mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij. Het volledige programma en openingstijden voor Nationale Molendag zijn te vinden op www.nationalemolendag.nl. Daar is ook een leuke molenquiz te vinden en een uitnodiging om mee te doen aan de fotowedstrijd 2022.

Afbeelding
Wie wordt de Klimaatburgemeester van Rijswijk? Algemeen 25 jun, 09:00
Afbeelding
Meer spoorwerkzaamheden op komst traject Rijswijk-Rotterdam Algemeen 25 jun, 07:05
Afbeelding
Gratis Rijswijkse Summer Party tegen eenzaamheid groot succes: ‘Herhaling na de zomer!’ Algemeen 24 jun, 18:01
Afbeelding
Workshop Strandvondsten op het strand in Monster Algemeen 24 jun, 15:30
Afbeelding
Succesvolle taxuskever in Rijswijk-Buiten bewijst: biodiversiteit nodig tegen insectenplagen Agrarisch 24 jun, 15:30
Afbeelding
Motie namens Rijswijk en ruim 30 andere gemeenten: meepraten over ‘afvalverantwoordelijkheden’ van producenten Algemeen 24 jun, 11:49
Afbeelding
De Rolstoel3daagse in Rijswijk gaat weer van start Algemeen 24 jun, 11:30
Afbeelding
Vanaf nu kun je weer reizen met de Bikinilijn van HTM Uitgaan 24 jun, 09:44
Afbeelding
Spectaculaire start voor Varend Corso Westland 2022 Algemeen 24 jun, 09:01
Afbeelding
Fietser gewond na aanrijding met busje Prinses Beatrixlaan Algemeen 23 jun, 17:30
Afbeelding
Waarom je de tentoonstelling Papier Biënnale 2022 niet mag missen Algemeen 23 jun, 13:00
Afbeelding
Aashita en Damin namens Rijswijk naar landelijke finale NK Stoepranden Algemeen 23 jun, 09:39
Afbeelding
Varend Corso 2022 in startblokken voor vier dagen lang spektakel op het water Uit 23 jun, 08:58