Hoe gaat het nu met de Oekraïners in Rijswijk?

Algemeen
Oekraïners krijgen taalles van de Taal+-school van het ROC Mondriaan bij kinderopvang Up aan de La Bouchèrelaan. Hun kinderen worden intussen opgevangen door medewerkers van Up.
Oekraïners krijgen taalles van de Taal+-school van het ROC Mondriaan bij kinderopvang Up aan de La Bouchèrelaan. Hun kinderen worden intussen opgevangen door medewerkers van Up. (Foto: DvE)

Ongeveer drie maanden geleden begon Rijswijk met de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Er werden een hoop initiatieven op touw gezet om hun hulp aan te bieden. Hoeveel Oekraïners verblijven er momenteel binnen de gemeente?

Ongeveer 400, luidt het antwoord. 300 Oekraïense vluchtelingen verblijven in opvang die georganiseerd is door de gemeente. Een groot deel hiervan verblijft nog steeds in het Best Western Hotel aan het Generaal Eisenhowerplein, of Hotel Savarin aan de Laan van Hoornwijck. Maar er is ook een groep van ongeveer 100 vluchtelingen die particulier wordt opgevangen.

Nog steeds schrijven zich wekelijks nieuwe Oekraïense vluchtelingen in, maar van een grote toestroom is geen sprake meer. Het gaat om een handvol mensen per week. 

Weg vinden

De meeste Oekraïners weten inmiddels hun weg te vinden in Rijswijk. Bijvoorbeeld naar de speeltuinen met de kinderen, de Bonifatiuskerk, naar de peuteropvang, de boksschool, de Weggeefwinkel en de taallessen georganiseerd door Taalplus en de Bibliotheek aan de Vliet. 

School

Alle leerplichtige kinderen van 4 tot 13 jaar hebben inmiddels een plekje gekregen in een van de wereldklassen op de Snijdersschool of Mariaschool. De oudere kinderen gaan naar school in Den Haag, waar ze in een nieuwkomersklas zitten ter voorbereiding op het ‘gewone’ onderwijs, of onderwijs volgen uit Oekraïne via een live-videoverbinding.

Langdurige woonoplossing

De gemeente is momenteel flink de hersenen aan het kraken over een langdurige woonoplossing voor deze groep. Verblijven in een hotel klinkt heerlijk, maar betekent wel een gebrek aan autonomie. Zelf kunnen koken, bijvoorbeeld, is na drie maanden een sterk gekoesterde wens van veel Oekraïners. Het vinden van een zelfstandige woonruimte is echter nog niet zo eenvoudig. Een leegstaand kantoorpand zou namelijk flink verbouwd moeten worden. Zoiets kost tijd.

Terug naar Oekraïne

Een deel van de vluchtelingen hoopt nog steeds zo snel mogelijk terug te kunnen keren naar hun thuisland. Sommigen reizen zelfs even heen en weer naar hun huis in het westen van Oekraïne, waar het relatief veilig is. Een ander deel, vooral dat met opgroeiende kinderen, stelt zich erop in hier lang te zullen blijven; of zelfs voorgoed. 

Hoe hun leven er over weer drie maanden uitziet, is nog onbekend. Maar dat de gemeente, veel vrijwilligers in Rijswijk, en de Oekraïners zelf hun uiterste best doen er wat van te maken, is duidelijk.