Ondergrondse warmteleiding wordt waarschijnlijk ook gelegd van Rijswijk naar Leiden

Algemeen
Het startsein voor de aanleg van de ondergrondse warmteleiding van Rijswijk naar Leiden is vandaag gegeven.
Het startsein voor de aanleg van de ondergrondse warmteleiding van Rijswijk naar Leiden is vandaag gegeven. (Foto: ©BarbraVerbij)

Vandaag hebben de Provincie Zuid-Holland, het ministerie van Economische Zaken en Gasunie het convenant Warmtetransportnet Zuid-Holland in de regio Leiden ondertekend. Hiermee is het startsein gegeven voor de aanleg van de ondergrondse warmteleiding van Rijswijk naar Leiden.

De warmteleiding is een uitbreiding van WarmtelinQ, het warmtetransportnet dat de Rotterdamse Haven gaat verbinden met Den Haag. Volgens de plannen gaat de aanleg van de leiding naar Leiden in 2025 beginnen. Medio 2027 zal de eerste warmte dan aan Leiden en omliggende gemeenten geleverd worden. 

In Rijswijk

 de leiding te liggen onder de Prinses Beatrixlaan van Delft naar Den Haag.  

Van het aardgas af

Naast het convenant was er ook een overeenkomst tussen Gasunie en Vattenfall nodig voor de aanleg van de leiding. De Zweedse energiemaatschappij Vattenfall, marktleider in Noord-Europa, zal de eerste warmte afnemen uit het warmte-transportnet en deze aan haar klanten van het bestaande warmtenet in Leiden en omgeving leveren. Uiteindelijk zal WarmtelinQ ongeveer 50.000 woningen en andere gebouwen op een duurzame manier verwarmen. Die kunnen dan van het aardgas af.

De ondertekening van het convenant is een belangrijke stap, volgens Jeannette Baljieu, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland. Het is nu namelijk bijna zeker dat het WarmtelinQ-tracé Rijswijk-Leiden er komt.

€81 miljoen

Het totale project WarmtelinQ kost enkele honderden miljoenen euro’s. Het vandaag ondertekende convenant houdt in dat de provincie Zuid-Holland €81 miljoen investeert om uit te breiden naar de Leidse regio. Het ministerie draagt hier €22,5 miljoen extra aan bij.  Door deze subsidies kan de projecteigenaar van WarmtelinQ, Gasunie, starten met de aanleg van het traject. Ulco Vermeulen, lid van de Raad van Bestuur van Gasunie, gaf aan dat de restwarmte van WarmtelinQ zorgt dat er veel minder aardgas nodig is, en dus minder CO2 wordt uitgestoten. “WarmtelinQ helpt mensen en bedrijven om op een toekomstbestendige en betaalbare manier gebouwen te verwarmen.”

Bestaande en nieuwe warmtenetten

WarmtelinQ is een ondergrondse warmte-transportleiding waar meerdere afnemers, zoals energieleveranciers, en (duurzame) warmtebronnen op aan kunnen sluiten. Het tracé van de Rotterdamse haven naar Den Haag wordt als eerste aangelegd.

De warmte is afkomstig van bedrijven uit de Rotterdamse haven. Deze warmte komt vrij bij (industriële) processen en gaat vaak ongebruikt de lucht of het water in. Door deze warmte te gebruiken voor het verwarmen van gebouwen en glastuinbouw hoeft er minder warmte met aardgas geproduceerd te worden. Naast de inzet van warmte uit de haven is het van groot belang dat ook andere duurzame warmtebronnen worden gebruikt, zoals geothermie.

Bron: Provincie Zuid-Holland, www.zuidholland.nl