Torenhoge prijzen in de Bogaard door inflatie landelijk in het nieuws

Algemeen
Winkelcentrum In de Bogaard heet sinds 2021 Bogaard Stadscentrum. En voor die naamsverandering is een reden.
Winkelcentrum In de Bogaard heet sinds 2021 Bogaard Stadscentrum. En voor die naamsverandering is een reden. (Foto: Archief)

Het dagblad NRC besteedt in de weekendbijlage van 9 en 10 juli aandacht aan winkelcentrum In de Bogaard in Rijswijk. Het betreft een reportage over de inflatie: de extreem hoge prijzen van veel producten op dit moment. Hoewel dit probleem in heel Nederland speelt, wordt de Bogaard, als oudste winkelcentrum van Nederland, als voorbeeld gebruikt. De verandering die de Bogaard nu doormaakt, wordt niet genoemd.

Bogaard

Door Debbie van Eijk

Het CBS meldde deze week dat producten en diensten 8,6% duurder waren in juni 2022 dan een jaar eerder, in juni 2021. Dit cijfer gaat over heel Nederland.

Schrikken van prijzen

In de NRC-reportage komen diverse mensen aan het woord die winkelen of werken in Rijswijk. Zij schrikken of balen stuk voor stuk van de verhoogde prijzen in de Bogaard door de inflatie. Ook geeft het dagblad een stukje achtergrond mee aan de lezer: een beknopte geschiedenis van winkelcentrum In de Bogaard, waarin de drie branden, de economische crises en concurrentie van internet worden genoemd als eerdere obstakels. 

Schilperoort

Onno Schilperoort, samen met zijn twee broers eigenaar van de bekende ijzerwarenwinkel, komt ook aan het woord. Er wordt een verband gelegd tussen zijn teruglopende inkomsten en de Action. De bedrijfsleider van de Action vertelt, op zijn beurt, onder meer dat de prijzen van het plastic heel hard omhoog zijn gegaan.

Oude naam

Het NRC-artikel gebruikt de oude naam van het winkelcentrum. Sinds 2021 heet de plek ‘Bogaard Stadscentrum’. Dat heeft een reden: de Bogaard zal in de nabije toekomst niet meer in de eerste plaats een winkelcentrum zijn. De bedoeling is dat het een gebied wordt waar wonen en werken een even grote plaats innemen als winkelen. 

Gebiedsverandering niet genoemd

Het artikel zet de Bogaard neer als het winkelcentrum dat in de jaren zestig werd neergezet door Archibald Theodoor Bogaardt, en behandelt de inflatie ook vanuit dat perspectief. Maar de Bogaard maakt momenteel een grote ontwikkeling door: er wordt een enorm stuk gesloopt en herbouwd. Die ingrijpende verandering van het gebied, met de sloop van de Terp en de Sterpassage op de agenda, en de op handen zijnde bouw van de appartementengebouwen The Orchard I en The Orchard II, noemt de reportage niet.