COA plaatst 80 minderjarige asielzoekers in Rijswijk zonder overleg

Algemeen
“Wij hebben hierop geen inspraak gehad en zien ons nu voor een voldongen feit geplaatst”, zegt wethouder Integratie Gijs van Malsen namens het college van B&W.
“Wij hebben hierop geen inspraak gehad en zien ons nu voor een voldongen feit geplaatst”, zegt wethouder Integratie Gijs van Malsen namens het college van B&W. (Foto: Remie Kranendonk | REEM.)

Het Rijswijkse college van B&W is behoorlijk ontstemd door het optreden van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) met betrekking tot de plaatsing van minderjarige vluchtelingen in het Best Western Hotel. Het COA heeft de gemeente pas maandagavond 13 maart laten weten dat een groep van maximaal 80 alleenstaande minderjaren vandaag naar Rijswijk komt. Door deze handelswijze passeert het COA de gemeente, zo geeft Rijswijk aan.

Tot vandaag verbleef de groep alleenstaande minderjarige vluchtelingen - zogenoemde amv-ers - in een opvanglocatie in Sassenheim. Omdat deze groep niet langer in Sassenheim kon blijven, moest het COA nieuw onderdak voor hen vinden. Als beweegreden om voor Rijswijk te kiezen heeft het COA laten weten dat het Best Western Hotel de enige mogelijkheid is. Het hotel vangt op dit moment al Oekraïense vluchtelingen op. Een alternatieve locatie zou niet zijn gevonden.

Voldongen feit

“Wij hebben hierop geen inspraak gehad en zien ons nu voor een voldongen feit geplaatst”, zegt wethouder Integratie Gijs van Malsen namens het college van B&W. “Daarover zijn we ontstemd. Het staat haaks op hoe de samenwerking met het COA de afgelopen tijd is verlopen. Ik baal hiervan.”

‘Tijdelijke opvang’

Het COA heeft aan de gemeente benadrukt dat het tijdelijke opvang betreft, tot er begin april elders in Zuid-Holland nieuwe locaties beschikbaar komen. Deze locaties zijn nu nog niet in gebruik. Uiterlijk 4 april vertrekt de groep amv-ers uit Rijswijk.