Sinterklaas en Pieten gearriveerd in Rijswijk

Cultuur
Oud en (heel) jong genoten 19 november van de door burgers georganiseerde Sinterklaasintocht in Rijswijk.
Oud en (heel) jong genoten 19 november van de door burgers georganiseerde Sinterklaasintocht in Rijswijk. (Foto: MW)

Op zaterdag 19 november is Sinterklaas gearriveerd in Rijswijk. De intocht werd bijgewoond door heel veel kinderen. Zoals de traditie voorschrijft, werd Sint vervoerd door militaire voertuigen van het Museum Bescherming Bevolking. Ook in een ander opzicht was de intocht traditioneel: er liepen volledig geschminkte Pieten mee.


Zoals de traditie voorschreef, werd Sinterklaas door Rijswijk gereden in een stoet van militaire voertuigen. - Tino van Dam

Rijswijk was, naast De Lier, misschien wel de enige plek in de regio waar nog volledig donker geschminkte Pieten meeliepen. In buurgemeente Delft liepen voor het eerst alleen maar roetveegpieten mee, na een eerdere felle discussie in 2020. Ook in Leidschendam-Voorburg, Den Haag en Midden-Delfland hadden de Pieten roetvegen.  

Pieten in Rijswijk

De Pieten tijdens deze door burgers georganiseerde Sinterklaasintocht in Rijswijk verschenen in meerdere kleuren en typen. 


De legerpiet. - Marc Weterings


De jonge Piet. - MW


De Oranjepiet. - MW


De Omapiet. - MW


De traditionele Piet. - MW


En de moderne Roetveegpiet. - MW

Gelukkig speelde de kleur van de Pieten voor de vele aanwezige kinderen geen enkele rol. De intocht was één groot feest; de route kon geheel worden gelopen. Ruim 500 kilo strooigoed en 3000 cadeaus droegen aan de feestvreugde bij. Volgens de organisatie kwamen er direct meerdere verzoeken om volgend jaar weer een intocht als deze te organiseren.

Ander Sinterklaasevenement

Door heel Rijswijk zijn zaterdagavond 19 november vast en zeker duizenden schoentjes gezet bij het raam, die momenteel met liefde gevuld worden door even zoveel ‘hulppieten’. Sint mag zondagochtend uitslapen tot 11.00 in zijn caravan in de Bogaard. Dan wordt hij wakker gezongen door, naar verwachting, honderden kinderen en mag hij zijn ochtendyoga ten overstaan van een heel publiek doen. Het Sinterklaasevenement zondag 20 november in de Bogaard is van een andere organisatie, waarbij naar verluidt de Pieten niet volledig geschminkt zullen zijn.