De mooiste boeken ‘voor een prikkie’ bij de Rotarywinkel in de Kerkstraat

Cultuur
Marja, Carla,John, Corine, Joleen, en Ine, die minstens tweemaal per week zijn te vinden als vrijwilliger op de Rotary Boekenmarkt aan de Kerkstraat 7A.
Marja, Carla,John, Corine, Joleen, en Ine, die minstens tweemaal per week zijn te vinden als vrijwilliger op de Rotary Boekenmarkt aan de Kerkstraat 7A. (Foto: Frans Limbertie)

Het is allang geen publiek geheim meer voor de ware Rijswijkse boekenliefhebber. Toch kan het niet genoeg benadrukt worden: zoek je een goed boek en heb je een wat smallere beurs, dan biedt een bezoek aan de tweedehands boekenmarkt de ideale uitkomst. Elke zaterdag kun je er heerlijk rondstruinen in het pand van de Rijswijkse Rotary aan de Kerkstraat. De vrijwilligers die je daar ontvangen verkopen niet alleen boeken, maar weten je er ook nog het nodige over te vertellen. Kortom: tijd om ze met een bezoekje te vereren.

Door: Frans Limbertie 

Wanneer we deze woensdagmiddag bij de winkel langsgaan zijn alle vijf dames druk aan het werk om alle boeken weer van hun juiste plekje te voorzien, zodat de klant ze straks makkelijk kan vinden. Genoeg interessante boeken voor de echte lezers. Zo vind je de Nederlandse romans op alfabetische volgorde van de namen van de auteurs. We spotten werken van schrijvers als A.F. Th. Van der Heijden, Grunberg, W.F. Hermans, Wolkers en Maarten van ‘t Hart, maar zien ook genoeg buitenlandse literatuur liggen. Romans die zijn vertaald uit het Duits, Engels, Frans Italiaans, Russisch, Noors en Zweeds, en nog veel meer talen. De prijs van een boek is hier gemiddeld maar twee euro, dat is bijna voor niks. En dan gaat ook maar liefst 75 procent van de opbrengsten nog naar een goed doel in Rijswijk. Hoe mooier wil je het nog hebben? Thrillers, reisboeken, sportboeken, boeken over psychologie, filosofie, politiek, geschiedenis... En zo kunnen we nog wel even doorgaan. De keuze is zeer reuze en voor elk wat wils. Een korte rondleiding in het pand van Rotary Rijswijk, gegeven door Joleen, een van de vrijwilligers die hier minstens twee keer per week is te vinden, bevestigt dit nog maar eens.

Hecht team

Vandaag worden de nieuw binnengekomen boeken gesorteerd. “Met z’n allen zorgen we ervoor dat elke nieuw binnengekomen boek een mooi plaatsje krijgen tussen alle andere boeken. Je wilt niet weten hoeveel boeken we elke week binnen krijgen. Altijd weer mooi om te zien”, vertelt Joleen enthousiast. Het opruimen en sorteren van de boeken gaat de dames dan ook met ‘speels gemak’ af. “Het is leuk werk om te doen”, geeft Corine aan. “We werken met een goed systeem waar we ons aan houden en iedereen helpt elkaar waar nodig. Corine vertelt dat deze groep al een tijdje bij elkaar is en inmiddels is uitgegroeid tot een hecht team. “Vele handen maken ook licht werk”, zegt ze overtuigend. Op zaterdag is er de wekelijkse markt en maken veel bezoekers van de gelegenheid gebruik om ook nog even bij de boekenmarkt naar binnen te lopen. “Daar hebben wij natuurlijk veel baat bij”, erkent Corine dan ook. Een boek bij de wekelijkse boodschappen, het lijkt zowaar een mooi gegeven. Samen met de andere vrijwilligers Marja, Carla, Corine, Ine en John zetten Corine en Joleen zich in namens de Rijswijkse Rotary. Per toeval belandde die laatste in deze vrijwilligersjob. “Toen ik zelf van een aantal boeken af moest, kreeg ik een tip om eens naar deze boekenmarkt te gaan. Voor mij was het meteen een schot in de roos. Ze zochten mensen die bij konden springen en daar hoefde ik niet lang over na te denken.” 

Ontspanning

Een dag niet lezen is voor Joleen niet aan de orde. Gewoonlijk is ze met een paar boeken tegelijk bezig. “Mijn dag begint met lezen”, vertelt de Rijswijkse gezondheidszorgpsycholoog. “Lezen is natuurlijk vooral ontspanning, maar het is soms ook een beetje werken hoor”, moet ze eerlijk bekennen. Zo las ze recentelijk Tolstoj’s magnum opus ‘Oorlog en Vrede’. “Ik heb de nieuwste uitvoering en die is 1500 bladzijden. Inderdaad, zware kost, maar het was een goed idee om dit klassieke werk eindelijk eens te lezen, ik wilde dit immers al zo lang.” Ze heeft er twee maanden over gedaan. “Valt eigenlijk best wel mee,” zegt ze met een kwinkslag.

Cassettebandjes

Ook spreken we kort met John, die net met een elpee van jaren 70 popgroep Steely Dan in zijn handen staat. John is verantwoordelijk voor de afdeling cd’s, elpees en dvd’s. “Het assortiment is dan wel niet zo groot als de boeken, maar ook op dit gebied kun je hier heel wat fraais vinden. “Op dit moment is er veel vraag naar vinyl, maar dat is echt een golvende beweging”, legt hij uit. “over een poosje wil iedereen vast weer cd’s. Ach ja, you never can tell.” 

Muziekliefhebber John (”ík heb een vrij brede smaak”) bemerkt dat er zelfs weer een hang is naar cassettebandjes. “Hoe ze die dingen tegenwoordig af willen gaan spelen is voor mij een raadsel, maar leuk is het wel, toch?”