Ook toekomst zwembad in Rijswijk onzeker door hoge energieprijzen

Financieel
Zwembaden in de regio van wie het vaste energiecontract dit jaar afloopt, hopen op een noodfonds om met de torenhoge energieprijzen volgend jaar het hoofd boven water te kunnen houden. Foto ter illustratie.
Zwembaden in de regio van wie het vaste energiecontract dit jaar afloopt, hopen op een noodfonds om met de torenhoge energieprijzen volgend jaar het hoofd boven water te kunnen houden. Foto ter illustratie. (Foto: Pixabay)

Dat de enorm hoge energieprijzen helaas ook gevolgen hebben voor zwembaden, is al enkele weken in het nieuws. Omroep West maakte vanochtend bekend dat ook het voortbestaan van een aantal zwembaden in de regio “op de tocht staat door de torenhoge energiekosten”, omdat hun vaste energiecontract eind dit jaar afloopt. Tot die zwembaden behoort ook OptiSport De Schilp in Rijswijk. 

In het artikel van Omroep West wordt gesteld dat de energiekosten voor zwembaden waarvan het energiecontract eind dit jaar afloopt, in het nieuwe jaar kunnen oplopen tot enkele tonnen. De enorm gestegen kosten zijn niet zomaar door te berekenen in de toegangskaartjes. Een andere oplossing, de watertemperatuur een paar graden lager, is een scenario dat geen enkel zwembad wil, bleek bijvoorbeeld eerder in een artikel van RTLNieuws.

Noodfonds?

De zwembaden in de regio die met de torenhoge energieprijzen te maken zullen krijgen - ongeveer 1 op de 3 -, hopen op een noodfonds. Steven van Vliet, regiomanager bij zwembadexploitant OptiSport, met onder meer De Schilp in Rijswijk, voorziet dat de energierekening voor zijn zwembaden mogelijk zal verdubbelen. “In Rijswijk kom je uit op 225.000 voor dit jaar en dat kun je volgend jaar ook verdubbelen”, vertelt hij aan Omroep West. Ook voor OptiSport is het sluiten van zwembaden als gevolg van die hoge kosten een serieuze optie. Het is nog niet zeker of De Schilp dan gesloten zou worden. Momenteel is OptiSport met de gemeente in gesprek over het eventuele noodfonds dat het zwembad bij een worst case scenario open zou kunnen houden.