Zorgen over dichtgeplakte etalages in hart van oude centrum Rijswijk

Nieuws
Gesloten gevels met dichtgeplakte etalages en ramen in de Rijswijkse Herenstraat.
Gesloten gevels met dichtgeplakte etalages en ramen in de Rijswijkse Herenstraat. (Foto: Robert Heijdemann)

In de regio staan de Herenstraat en haar zijstraten bekend om hun gezellige en dorpse karakter, maar de aantrekkelijke etalages worden steeds meer afgeplakt. “Zelfs een gemeentelijk monument ontkwam niet aan dit lot”, aldus de Historische Vereniging Rijswijk (HVR). 

Door: Robert Heijdemann

Al geruime tijd ziet de HVR hoe deze ontwikkeling zich voltrekt. In winkels vestigden zich tandtechnische laboratoria met raamvullende reclames. De apotheek vertrekt, maar laat een uitgifte-automaat achter in een verder gesloten gevel. “De bezoekers komen voor de gezelligheid. Ze willen kijken in fraaie etalages en niet langs gesloten gevels lopen”, aldus de HVR. De vereniging heeft haar zorgen neergelegd bij de gemeenteraad.

Ruim 100 meter afgeplakt

Zij maken zich zorgen over de afnemende beeldkwaliteit in het winkelgebied van het oude centrum van Rijswijk. De Herenstraat, Willemstraat en Emmastraat. “In betrekkelijk korte tijd is op meerdere plekken, verspreid over tientallen meters, bij elkaar opgeteld ruim honderd meter winkelgevel afgeplakt”.

Beleid ontbreekt

De vereniging benadrukt dat gemeentelijk beleid, bijvoorbeeld via de Welstand- en Monumentencommissie, ontbreekt en dit laat deze ‘kwalijke’ ontwikkeling ongemoeid. Zij brengt ook het recente stimuleringsbeleid van de gemeente in herinnering. Toen werden er juist grote bedragen besteed aan het opknappen en herstellen van de gevels. Dat lijkt nu dus weggegooid geld. De HVR wil dat er een einde komt aan deze ongewenste ontwikkeling en dat de levendigheid in het straat- en winkelbeeld terugkomt.