Lunchloket Don Bosco vult lege broodtrommels basisschoolkinderen

Nieuws
Als het aan Marlies Cuppen en Resa Nabibaks ligt gaan Rijswijkse basisschoolkinderen niet langer met lege broodtrommels van huis.
Als het aan Marlies Cuppen en Resa Nabibaks ligt gaan Rijswijkse basisschoolkinderen niet langer met lege broodtrommels van huis. (Foto: Marc Tangel)

Steeds meer gezinnen komen in de financiële problemen en dat is merkbaar op scholen, waar kinderen soms zonder lunch zitten in de middagpauze. Don Bosco Rijswijk heeft hier iets op bedacht: het Lunch Loket. “Wij zijn geen voedselbank. We zijn er voor het welzijn van de kinderen én om de ouders daarin te begeleiden.”

Door: Marc Tangel

Gezinnen die het financieel moeilijk hebben, kunnen zich aanmelden bij Don Bosco Rijswijk. Na aanmelding volgt er een intakegesprek en wordt gekeken welke hulp er nodig is om een betere balans te krijgen in de financiën. Vanaf dat moment kan het gezin elke woensdagmiddag een lunchpakket ophalen voor hun schoolgaande kinderen. In het pakket zit genoeg (gezond) eten en drinken om kinderen die naar de basisschool gaan elke schooldag een volle broodtrommel mee te geven. “Die kinderen hebben het echt nodig”, zegt Resa Nabibaks, projectleider jeugdwerk bij Don Bosco. “Ze komen hier in de pauze met een lege broodtrommel. Dan kan je je niet focussen op school. Dan kan je ook niet na school lekker buiten gaan spelen, want je bent gewoon moe. Zo ontstaan achterstanden.”

Armoedeproblematiek

Het idee voor het lunchloket ontstond ongeveer een jaar geleden. Bij zowel bij de kinderen die dagelijks bij Don Bosco overblijven, als de jeugd die in de vakanties deelnam aan de activiteiten van het jeugdcentrum, zagen Nabibaks en leidinggevende Marlies Cuppen dat het moeilijk was voor sommige ouders om iets voedzaams mee te geven in de broodtrommels van hun kroost. “We hebben geen zicht op het ontbijt van de kinderen, maar sommigen kwamen hier al met trek naartoe en dan zat er soms maar één rijstcracker of een banaan van vier dagen oud in de trommel”, vertelt Cuppen. “Eerst zijn we zelf begonnen met brood smeren voor de kinderen en hebben we rondgekeken of er al initiatieven op dit gebied waren waarbij we konden aansluiten. Toen dat niet zo bleek te zijn, hebben we het Lunchloket bedacht. Het voelt goed hier iets aan te doen. Lossen we daarmee de armoedeproblematiek op? Dat niet, maar alle kleine beetjes dragen bij aan de bewustwording rond dit thema.”

Variatie

Voor het samenstellen van de lunchpakketten werkt Don Bosco samen met Hoogvliet aan de Colijnlaan. “Zij helpen ons al jaren met het vakantiebos”, aldus Nabibaks. “De supermarktmanager was enorm enthousiast over dit nieuwe project en sponsort het brood. Daarnaast vullen we de pakketten zelf aan. Daarin proberen we zoveel mogelijk variatie aan te brengen door bijvoorbeeld ook fruit mee te geven. Vorige week waren dat appels, voor komende week hebben we mandarijnen op het oog. Ook stoppen we er spullen in met een langere houdbaarheidsdatum, zoals een groot blok kaas. En natuurlijk gaat er ook wel eens wat lekkers in het pakket. Het moet ook een beetje leuk blijven.”

Vicieuze cirkel

De eerste pakketten werden twee weken geleden opgehaald. Een spannend moment. “Als het vakantiebos opengaat, weten we van te voren dat het volloopt, maar volwassenen zijn voor ons lastiger te bereiken’, merkt Nabibaks op. “Gelukkig ging dat deze keer vrij goed. We begonnen met zeven gezinnen en zeventien kinderen. Twee weken later stond de teller al op twaalf gezinnen en dertig kinderen.” De hulp die het Lunchloket biedt, gaat verder dan alleen het meegeven van een wekelijks pakket. “We geven ook tips”, vertelt Cuppen. “Hoe kan je die broodtrommel aantrekkelijk vullen en hoe werkt het met invriezen en ontdooien? Het mooie aan dit project is dat we niet alleen het hongerprobleem direct oplossen, maar dat we gaandeweg het gezin ook helpen met hun financiële situatie. Als je maar één van beiden doet, dan blijf je in de vicieuze cirkel.” Nabibaks haakt hierop in: “De eerste stap in hulpverlening is inzichtelijk maken wat iemand elke maand binnenkrijgt en wat gaat er in diezelfde periode wordt uitgegeven. Zonder die voorwaarde schieten wij ons doel voorbij. Het kind heeft dan misschien geen honger meer, maar je bouwt niet aan de zelfredzaamheid van het gezin en dan hebben we over een jaar hetzelfde probleem. Wij willen mensen een duwtje goede richting geven en hopelijk bereiken we daarmee het punt dat ze hun leven weer op orde hebben en zelf die broodtrommels kunnen vullen.”