“Vandaag trof ik hier de resten aan van een kampvuurtje, gewoon op het pad, midden in het bos”, zegt Freek van Bemmelen (Wij. Rijswijk). “Gezellig, maar onverstandig met de droogte. En de rommel opruimen: dat was er ook dit keer niet bij.”
“Vandaag trof ik hier de resten aan van een kampvuurtje, gewoon op het pad, midden in het bos”, zegt Freek van Bemmelen (Wij. Rijswijk). “Gezellig, maar onverstandig met de droogte. En de rommel opruimen: dat was er ook dit keer niet bij.” (Foto: Wij. Rijswijk)

Geprikte peuter slechts topje ijsberg: ‘Rijswijks groen vol drugsafval en bierblikken’

Politiek

Het incident met de 3-jarige peuter die zich op 21 april tijdens een wandeling in het Julianapark aan een injectienaald prikte, staat volgens Wij. Rijswijk niet op zichzelf. Als er niet meer actie wordt ondernomen, vreest deze partij voor meer ongelukken met in het groen zwervend drugsafval. Freek van Bemmelen (Wij. Rijswijk) legt uit waarom.

 “In de Rijswijkse parken gaat het chronisch mis”, vindt Van Bemmelen. “Echt overal ligt zwerfvuil. En een vervuilde omgeving trekt nog meer zwerfafval aan. Waarom staat er niet bij ieder bankje een vuilnisbak? Waar is de handhaving? Komt hier ooit wel eens een opruimploeg? Maar vooral: neemt de gemeente eerdere incidenten wel serieus?” 

‘Slap statement’

“In mei las ik vol verbazing het enigszins slappe statement van de gemeente over een incident met een injectienaald in het Julianapark. Een peuter prikte zich aan de naald en moest aan zware medicatie om een eventuele HIV-besmetting tegen te gaan. De gemeente zei geschrokken te zijn en actie te ondernemen door de locatie de komende periode vaker door handhavers te laten bezoeken. Een goed begin, maar er zijn veel meer parken met drugsafval.” 

Dweilen met de kraan open

“Voor welwillende Rijswijkers die het vuil opruimen - ik zie ze gelukkig steeds meer - is het dweilen met de kraan open. Neem het Rijswijkse Bos. Bij vrijwel elk bankje vind je sigarettenfilters, wietzakjes, buisjes van de coffeeshop, glas en heel veel stukken aluminiumfolie. Je breekt hier ook je nek over lachgaspatronen en bierblikken. Plastic en ander afval vind je ook ver buiten de paden en in het water.” 

Slecht voor milieu

Al dit afval is niet alleen hinderlijk voor recreërende bezoekers en gevaarlijk voor kinderen, maar ook slecht voor het milieu: sigarettenfilters bevatten plastic en vergaan soms pas na tien jaar, terwijl ze giftige stoffen lekken in het milieu.

“Het is absoluut geen visitekaartje voor onze ‘groene’ gemeente”, vindt Van Bemmelen. “Het huidige college praat wel groen, maar acties blijven achter. Zeker na een ernstig incident zou je verwachten dat alle parken beter worden opgeruimd. Voor de veiligheid én voor het milieu.”

Amper plek voor spelen in natuur

“Dat laatste zou eigenlijk al belangrijk genoeg moeten zijn, maar aangezien er hier kinderen met hun ouders wandelen en soms groepen van de kinderopvang is de prioriteit extra groot. De kans dat er in het Rijswijkse Bos soft- of harddrugs achterblijft, is enorm. Er is in onze stad amper plek waar kinderen nog in de natuur kunnen spelen. Ruimte voor drugsgebruik lijkt er in onze parken echter voldoende.”

Prioriteiten verkeerd

“Een ander voorbeeld van ‘een gevalletje prioriteiten verkeerd’”, zoals Van Bemmelen dat noemt, “is dat handhavers in Rijswijk laatst nog optraden tegen iemand die een windlichtje weghaalde bij het grofvuil. Tegen de mensen die afval in de parken achterlaten, wordt niets gedaan. Het is hoog tijd dat dat verandert.”

Zorg voor faciliteiten, ga in gesprek en handhaaf waar nodig

“Weet de gemeente eigenlijk wel wat hier in het bos gebeurt?”, vraagt Van Bemmelen zich af. “Wie overlastgevers zijn? Wie hier drugs gebruikt en de zooi laat slingeren, met alle risico’s van dien?”

Afvalbakken tijdig legen

“Een ‘afvalbakkenplan’ komt er steeds maar niet. Begin dan maar met bij elk bankje een bak te plaatsen”, oppert Van Bemmelen. “In het Wilhelminapark zijn er, na jaren aandringen van Wij., eindelijk meer bakken te vinden. Dan moet je deze ook nog tijdig legen.”

Mentaliteitsprobleem

“Maar dan ben je er nog niet. We hebben het hier over een mentaliteitsprobleem. Want zelfs naast de bakken liggen bergen vuil. We willen graag een dorps en groen karakter houden, maar we hebben te maken met grootstedelijke problematiek. Daar moet je tegen optreden.”

Overlastgevers in kaart

“Wij. Rijswijk vraagt de gemeente daarom om meer toezicht in de parken en om opruimploegen. Zorg dat je weet wie zich in de parken bevinden en wat daar gebeurt. Daar ligt een belangrijke rol voor de handhaving. Ga in gesprek, breng overlastgevers in kaart én pak problematiek vervolgens gericht aan. Graag voordat er ook hier ongelukken gebeuren!”

Afbeelding
Route Sinterklaasintocht 2022 Rijswijk is bekend, maar Sint heeft nog geld nodig Cultuur 20 uur geleden
Afbeelding
Waarom er stickers van Maaike Harmsens boek op rolstoelen en rollators te vinden zijn Cultuur 23 uur geleden
Afbeelding
Drukste ochtendspits van het jaar met meer dan 900 kilometer file Algemeen gisteren
Afbeelding
Zó serieus neemt gemeente Den Haag het NK Tegelwippen Cultuur gisteren
Afbeelding
Bijna alle Nederlandse kinderen willen dat er iets verandert aan hoe gemeen mensen zich online gedragen Algemeen gisteren
Afbeelding
De herdenking van de Vrede van Rijswijk terugkijken? Dat kan hier Algemeen 26 sep, 22:04
Afbeelding
‘Op het randje van een atoomoorlog’ - evenement over Cubacrisis bij museum Bescherming Bevolking Historie 26 sep, 20:34
Afbeelding
Urenlang geen treinen door aanrijding maandagochtend Algemeen 26 sep, 17:38
Afbeelding
Aanleg WarmtelinQ bij Bogaard start pas maanden later Algemeen 26 sep, 16:58
Afbeelding
Rijswijk vraagt second opinion over Neherkade en Rotterdamsebaan voor verbinding Binckhorst Algemeen 26 sep, 14:08
Afbeelding
Halloween, kinderfeest in Oud Rijswijk Cultuur 26 sep, 13:49
Afbeelding
Het roer moet om in het onderwijs: bij Rijswijks Lyceum & Van Vredenburch College gebeurt dat Algemeen 26 sep, 11:30
Afbeelding
Straatpraat: ‘Rijswijk is een door-gemeente’ Algemeen 26 sep, 06:45
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Rijswijk

Op Rodi Rijswijk volg je het laatste nieuws uit Rijswijk. Rodi Rijswijk informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Rijswijk

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Rijswijk in je mailbox.